zaterdag, 6. februari 2016 - 10:15 Update: 06-02-2016 18:09

Minister Asscher wil extra artsen UWV voor duizenden herkeuringen

Minister Asscher wil extra keuringsartsen voor UWV
Foto: RVD
Den Haag

Om de achterstanden bij de uitkeringsinstantie weg te werken, krijgt het UWV er 40 tot 50 keuringsartsen bij. Dit heeft minister Asscher vrijdag aan de Tweede kamer laten weten.

De artsen moeten nog worden opgeleid. Ze zullen van duizenden arbeidsongeschikten moeten gaan bekijken of deze nog steeds recht hebben op een arbeidsongeschikheidsuitkering. Minister Asscher van Sociale  Zaken heeft het UWV opgedragen om hiervoor 10 miljoen euro uit eigen middelen vrij te maken. Dit melden verschillende media zaterdag.

De vakbond van keuringsartsen Novag is 'blij dat er eindelijk iets gebeurt'. Sommige mensen die volledig of gedeeltelijk zijn afgekeurd , worden som tien jaar lang niet herkeurd. Daar zitten mogelijk mensen bij die in de tussentijd zijn opgeknapt en dus geen uitkering meer zouden moeten krijgen. Asscher schrijft: 'Uitgangspunt moet zijn dat in alle gevallen waarin een herbeoordeling noodzakelijk is, deze ook binnen een redelijke termijn wordt uitgevoerd'. Volgens de minister is het UWV al begonnen met werven en opleiden.

Er wachten momenteel ruim 25.000 arbeidsongeschikten op een herkeuring. Het is de bedoeling dat de nieuwe keuringsartsen vanaf de tweede helft van dit jaar aan het werk gaan, De artsen moeten in twee jaar tijd ook nog 60.000 jonggehandicapten met een Wajonguitkering herbeoordelen. Daar bovenop zijn er nog 9000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die al vijf jaar geen UWV-arts hebben gezien en daarom langs moeten komen.

Categorie:
Provincie: