zaterdag, 6. februari 2016 - 16:47 Update: 07-02-2016 20:01

Nederland maakt zich weer op voor harde storm met zware windstoten

'Storm en zeer zware windstoten op komst'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Lijnden

Nederland krijgt in de nacht van zondag op maandag weer te maken met storm en zeer zware windstoten van meer dan 100 km per uur. Het KNMI heeft voor de komende storm code geel afgegeven.

Kust

Het gaat om zware windstoten landinwaarts en zeer zware windstoten aan de kust. Vooral aanhangers en lege vrachtwagencombinaties lopen groot gevaar. Tijdens de ochtendspits kan flink wat hinder ontstaan. Dit meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdag.

Dit weekend is het al onstuimig. Volgens weeronline.nl valt er zondag regelmatig regen. Zaterdag bleef het wel overwegend droog. Er stond zaterdag wel een vrij krachtige zuidenwind, maar tot storm en zware windstoten kwam het nog niet.

In de loop van zondagavond zwelt de zuidwestenwind aan en wordt aan de kust stormachtig. Noord-Holland, het Westland en de westelijke delen van Zeeland krijgen rond middernacht te maken met zware windstoten. Later in de nacht worden de windstoten steeds zwaarder en kan het aan de kust gaan stormen.

Komende nacht geldt er code geel voor zware windstoten bij een krachtige tot harde, aan zee vaak stormachtige zuidenwind. 'In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland en in het IJsselmeer- en Waddengebied, alsmede het westen van Utrecht en Noord-Brabant worden windstoten verwacht van 75-90 km/uur, aan zee mogelijk 90-100 km/uur. In Limburg worden vanaf de tweede helft van de nacht windstoten van ongeveer 75 km/uur verwacht', aldus het KNMI.

Het KNMI meldt zondag dat de wind maandagochtend tijdelijk iets zal afnemen maar in de middag en avond moet men weer rekening houden met zware windstoten in bovengenoemde gebieden.

Categorie:
Provincie: