zaterdag, 6. februari 2016 - 17:43 Update: 06-02-2016 17:56

Files naar de sneeuw

Files naar de sneeuw
Foto: Archief FBF.nl
Lijnden

Wintersporters die vandaag richting de Alpen reisden moesten rekening houden met flinke files. Op de eerste echte wintersport-uittocht van het jaar telde de VID rond 11:30 uur 350 kilometer 'sneeuwfiles'. De grootste drukte deed zich voor in Frankrijk en Duitsland. Dit meldt de VerkeersInformatieDienst (VID)

In Frankrijk stond rond 11:30 uur 120 kilometer file, waarvan het overgrote deel voor vertrekkend vakantieverkeer. In Duitsland was het zelfs nog drukker, met in totaal 150 kilometer file voor vertrekkers. Het drukste moment viel rond lunchtijd (13:00 uur). Veruit de langste files in Duitsland stonden op de A7 tussen Ulm en Füssen en op de snelwegen tussen Nürnberg, München en de Oostenrijkse grens. In Frankrijk was de route richting Val Thorens (N90) overbelast. Opvallend zijn ook de wachttijden door grenscontroles op de Duits/Oostenrijkse grens. Het openen van een tweede rijstrook bij grote drukte heeft weinig effect.

Chaos blijft gelukkig uit

Gelukkig was het leed richting de wintersportoorden vergeleken met sommige dagen vorig jaar nog te overzien. De extra reistijden liepen op tot 2-3 uur. Dat is fors, maar chaos zoals vorig jaar bleef dit weekend uit. Toen zorgden achtereenvolgens zware sneeuwval en een rotsblok in Frankrijk ervoor dat toeristen strandden en in hun auto moesten overnachten.

Update 12:29 uur

Het drukste moment is nu bereikt. Op alle Europese wintersportsnelwegen opgeteld staat er 370 kilometer file. In Frankrijk staat er 130 kilometer file, met veruit de meeste vertraging richting het bij Nederlanders populaire ‘Val Thorens’. In Duitsland staat er 150 kilometer file op wintersportsnelwegen richting Oostenrijk. De grensfiles vanuit Oostenrijk beginnen op te lossen.

Nederlanders die tijdens de voorjaarsvakantie (zaterdag 20 februari) naar Frankrijk reizen moeten dan rekening houden met een Zwarte Zaterdag. Vorig jaar stond er op deze drukste reisdag in het voorjaar alleen in Frankrijk al 230 kilometer file.

Update 16:57 uur

De angel is er nu uit. In Frankrijk pruttelt het nog na op de A40 en A43 vanuit Lyon richting de skigebieden. De langste file (20 kilometer) staat op de N90 richting het bij Nederlanders zeer populaire Val Thorens. In Duitsland lossen de files snel op. Dat zal de komende uren ook in Frankrijk gebeuren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):