maandag, 8. februari 2016 - 15:31 Update: 08-02-2016 19:52

Marechaussee gaat grens strenger controleren

Dijkhoff intensiveert MTV-controles bij grens
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Vanaf vandaag gaat de Marechaussee intensievere Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV)-controles uitvoeren. Dit heeft staatssecretaris Dijkhoff maandag laten weten.

De Marechaussee verplaatst de controles die nu langs de weg worden uitgevoerd gedeeltelijk naar de weg zelf. Dit doet zij met behulp van snelheidsbeperkende maatregelen. Dit was de uitkomst van een overleg tussen staatssecretaris Dijkhoff en Commandant van de Koninklijke Marechaussee Harry van den Brink.

De Marechaussee zal vanaf vandaag intensievere MTV-controles uitvoeren. Zij zal daarbij gebruik maken van snelheidsbeperkende maatregelen. Zo kunnen meer weggebruikers die Nederland inreizen worden gecontroleerd. Dit betekent dat weggebruikers hier hinder van kunnen ondervinden. 

Mensensmokkel

MTV controles worden ingezet om mensensmokkelaars op te sporen, maar ook om migratiestromen in kaart te brengen. De Marechaussee voert MTV-controles uit op basis van risicoanalyses. Zij wordt daarbij ondersteund door andere defensieonderdelen en partners als de douane.

Het aantal aanhoudingen voor mensensmokkel bij MTV-controles steeg in januari naar 32. Eerder werd al bekend dat het aantal aanhoudingen bij MTV-controles sinds de intensivering van de controles in september 2015 steeg van gemiddeld 14 naar gemiddeld 23 per maand. In 2015 heeft de marechaussee 330 aanhoudingen verricht op verdenking van mensensmokkel. Ongeveer 200 van deze aanhoudingen werden verricht tijdens MTV-controles.

De bestrijding van mensensmokkel is een prioriteit van het kabinet. Eerder maakten minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff bekend dat de gevangenisstraf voor mensensmokkel zal worden verhoogd. Het voorstel ligt ter behandeling in de Tweede Kamer. Met de verhoging willen minister Van der steur en staatssecretaris Dijkhoff meer recht doen aan de ernst van het delict.

Categorie:
Provincie: