dinsdag, 9. februari 2016 - 9:54 Update: 09-02-2016 9:57

VVD en SP willen van Marokkaanse en Turkse stichtingen subsidiegeld terug

VVD en SP willen van Marokkaanse en Turkse stichtingen subsidiegeld terug
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De onderste steen moet boven komen over de besteding van subsidies door twee Marokkaanse en Turkse stichtingen, gevestigd in De Verbinding. Dat bepleiten de Amsterdamse partijen VVD en SP.

Uit onderzoek van de twee partijen blijkt dat er mogelijkerwijs in 2009 subsidiegeld is besteed aan activiteiten waarbij wordt gelezen in de Koran en voor discussiegroepen over ‘islamitische waarden’ in de Nederlandse samenleving. Volgens VVD en SP is dat een onjuiste en onwenselijke besteding van subsidiegeld. Het Amsterdamse stadsbestuur kon in antwoord op eerdere vragen van april vorig jaar geen definitief uitsluitsel geven over de precieze besteding van subsidiegeld.  

VVD-raadslid Rik Torn: ‘Het blijft onduidelijk waaraan de stichtingen de subsidie hebben besteed. Uit ons eigen onderzoek blijkt opnieuw dat de grens tussen kerk en staat mogelijk is overschreden. Daarover moet nu voor eens en voor altijd opheldering komen.’

SP-raadslid Peter Kwint: ‘Natuurlijk is het lastig om bestedingen van jaren terug te onderzoeken. Het zij zo. Wij willen desalniettemin zekerheid over wat er met subsidiegeld is gebeurd. Als we als gemeente subsidie geven voor bijvoorbeeld taalles mag dat gewoon niet naar Koran-leesclubs. Zo simpel is het.’ De twee partijen stellen opnieuw schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 

Categorie:
Provincie: