woensdag, 10. februari 2016 - 8:55 Update: 10-02-2016 14:20

'Opvanglocatie Heumensoord veel te groot'

Grote noodopvang, zoals Heumensoord, slecht voor asielzoeker
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Zowel het College voor de Rechten van de Mens als de Nationale Ombudsman zegt dat asielzoekers die in Nederland verblijven niet meer moeten worden opgevangen in grote opvangkampen.

In een kritisch rapport stellen ze dat de grootschalige opvang schadelijk is voor de veiligheid en de gezondheid van de asielzoekers. Dit schrijven meerdere media woensdag.

Poging zelfmoord

Heumensoord is zo'n groot vluchtelingenkamp. Sinds de opening van het kamp, half oktober vorig jaar, klagen de vluchtelingen die daar wonen over gebrek aan privacy, slaapgebrek, diefstal, onduidelijkheid over hun procedures, onvoldoende gezondheidszorg en discriminatie. Volgens de ombudsman is de ellende groot: 'Alle klagers melden dat bewoners soms wanhopig wórden, dat zij een poging tot zelfmoord doen.'

Volgens de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens hoeft Heumensoord niet onmiddellijk dicht als er maar aan die punten wordt gewerkt. In het tentenkamp bij Nijmegen wonen zo'n 3000 mensen op beperkte ruimte. Voorzitter Van Dooijeweert van het College tegen de NOS: 'De opvang is in heel korte tijd opgebouwd en niet alles is daar gelijk goed geregeld'. Volgens haar hebben staatssecretaris Dijkhoff en het COA dat in een gesprek ook erkend.

Maar het COA vindt dat het voldoet aan zijn taak, namelijk het bieden van een veilige, leefbare en beheersbare omgeving aan asielzoekers. Klachten worden gezien als 'praktisch op te lossen problemen', maar de échte oorzaak, 'de opzet van de voorzieningen', wordt niet besproken. Gevolg: 'De percepties van het COA en de bewoners lopen volledig uiteen.' Er moet volgens de Ombudsman een betere begeleiding komen voor zwangeren, kinderen, chronisch zieken, homoseksuelen en ouderen. Ook vindt de ombudsman dat vluchtelingen sneller naar specialisten verwezen moeten worden. 

Categorie:
Provincie: