maandag, 15. februari 2016 - 9:07 Update: 15-02-2016 9:51

ICT-topman: 'Pgb-systeem werkt nog steeds niet'

ICT-topman: 'Pgb-systeem werkt nog steeds niet'
Foto: RVD
Amsterdam

Uit een geheim conceptadvies van het hoofd van de ict van het Rijk blijkt dat het zorgbudget nog steeds een rommeltje is. Het systeem achter het persoonsgebonden budget (pgb) werkt totaal niet en moet weg.

Dit schrijft het AD maandag. De krant is in het bezit van het geheime conceptadvies dat door het Bureau ICT-toetsing (BIT) is gemaakt. De conclusies van het BIT zijn hard. De manier waarop de SVB, gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid de verwerking  van de zorgbudgetten met elkaar hebben geregeld is niet in orde. Volgens ict-topman Hans Wanders moet er snel een programmaplan komen voor een verbetering van de totale keten, aldus de krant.

Het BIT waarschuwt er ook voor dat het ict-programma van de SVB,  verantwoordelijk voor het uitbetalen van de zorgbudgetten, geen kans van slagen heeft. Dat project is juist bedoeld om het betalingssysteem achter de pgb-betalingen te vervangen. Maar volgens het bureau is het project te optimistisch ingeschat, onvoldoende doordacht en is de financiering onduidelijk.

De conclusies zijn een zorg voor staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA), die verantwoordelijk is voor de huidige opzet. Hij werd begin vorig jaar geconfronteerd met de computerproblemen bij de Sociale Verzekeringsbank. Hierdoor kregen duizenden zorgverleners geen, te veel of te weinig pgb-geld binnen.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer volgt de ict-problemen rondom de pgb's op de voet  In de krant zegt ze: 'Ik zeg al lang: dit systeem gaat zo niet vliegen. Er moet worden nagedacht of en hoe de betalingstaak weggehaald kan worden bij de Sociale Verzekeringsbank.'

Categorie:
Provincie: