dinsdag, 16. februari 2016 - 21:07 Update: 16-02-2016 21:39

Utrechts transportbedrijf moet continu filmen chauffeurs beëindigen

Utrechts Transportbedrijf moet continu filmen chauffeurs beëindigen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

Een transportbedrijf heeft het continu filmen van haar chauffeurs in de vrachtwagencabine moeten staken nadat de Autoriteit Persoonsgegevens hier een onderzoek naar had ingesteld. Dit meldt de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag.

De Autoriteit Persoonsgegevens had onderzoek gedaan bij het transportbedrijf dat zijn chauffeurs in de vrachtwagencabine tijdens hun ritten filmde. De beelden werden vastgelegd en bewaard bij een plotselinge abrupte beweging van de vrachtwagen. 

Rijgedrag verbeteren

Het bedrijf bleek deze camerabeelden te gebruiken om de chauffeurs aan te spreken op hun rijgedrag. Het doel was om het rijgedrag te verbeteren. Het is voor dit doel echter niet proportioneel om de chauffeurs gedurende hun werktijd onafgebroken te filmen. De chauffeurs staan hierdoor continu onder toezicht. 

Dat maakt de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de chauffeurs te groot waardoor het transportbedrijf in strijd met de wet handelde, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. Het transportbedrijf is inmiddels naar aanleiding van het onderzoek gestopt met de video-opnames van zijn chauffeurs.

Het transportbedrijf heeft inmiddels ook het eerder opgenomen beeld- en geluidmateriaal gewist. Daarmee heeft het transportbedrijf de voor de Autoriteit Persoonsgegevens geconstateerde overtredingen van de Wet bescherming persoonsgegevens beëindigd.

Categorie:
Provincie: