donderdag, 18. februari 2016 - 10:06

Coalitie wil dat trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard is

Coalitie wil dat trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard is
Foto: Archief EHF
Den Haag

De coalitiepartijen en D66 willen de huwelijksregels aanpassen waarbij trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard is. Wie nog wel in gemeenschap van goederen wil trouwen, moet dat via de notaris regelen. Net zoals dat nu met huwelijkse voorwaarden geregeld moet worden.

Wetsvoorstel ingediend

De VVD, PvdA en D66 hebben een wetsvoorstel ingediend waarin een beperkte vorm van gemeenschap van goederen de nieuwe standaard wordt. Alle spullen, giften en erfenissen die men had voor het sluiten van het huwelijk, blijven privévermogen. "Het gaat om het principe, wat je voor het huwelijk hebt gespaard, daar heb je zelf voor gewerkt. Dat is ook van jezelf. En dus zou het ook aan jezelf moeten zijn of je vindt dat het door het huwelijk ook aan je partner toekomt." aldus VVD-Kamerlid Van Oosten. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden wordt de standaard en wie toch in gemeenschap van goederen wil trouwen, moet dit bij de notaris regelen. Het CDA staat niet achter het wetsvoorstel. Volgens het CDA is het huwelijk meer dan een zakelijke overeenkomst en met dit wetsvoorstel lijken huwelijkspartners meer boekhouders te worden. Het wetsvoorstel wordt vandaag in de Tweede Kamer behandeld. 

Geen ruzie meer

Wilbert Kolkman, hoogleraar notarieel recht vindt het een verstandig idee: ‘"Trouwen onder huwelijkse voorwaarden sluit aan bij de beleving van de meeste mensen. Bij een scheiding hoeven ze dan niet alles te delen wat ze hebben. Dat voorkomt veel ruzies. De huwelijkse voorwaarden nemen heus niet alle vechtscheidingen weg, maar het is nog altijd beter dan gemeenschap van goederen. Dat is toch een beetje een botte bijl." 

Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie wijst er juist op dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. Men moet exact op papier zetten wat van wie is en dat is moeilijker dan het lijkt. Daar zou in de praktijk ook weer ruzie over kunnen ontstaan. 

In de praktijk

Wat is nu in de praktijk het daadwerkelijke verschil als je een echtscheiding wilt aanvragen en je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden ten opzichte van gemeenschap van goederen? 

Trouwen in gemeenschap van goederen houdt letterlijk in dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk worden; alles van zowel voor als na het huwelijk worden gemeenschappelijk. 

Bij huwelijkse voorwaarden hebben de echtgenoten een overeenkomst waarin al het recht op bezittingen en inkomen van beiden is geregeld. Huwelijkse voorwaarden sluiten dus bepaalde bezittingen en schulden uit van het trouwen in gemeenschap van goederen. Bij de notaris kunnen de echtgenoten de huwelijkse voorwaarden naar eigen wens laten vastleggen. Bij een echtscheiding gelden dus de afspraken die jullie gemaakt hebben en is er nauwelijks sprake van van financiële banden. Het enige zou een eventuele alimentatieverplichting kunnen zijn voor de partner en/of minderjarige kinderen. 

Een ontbinding van een huwelijk onder gemeenschap van goederen is wat gecompliceerder. Want alle bezittingen en schulden moeten verdeeld worden. Het moet een eerlijke verdeling worden, wat nog weleens een lastige klus kan zijn. Daarom is het verstandig om hier begeleiding bij te krijgen van een professional zodat de ex-echtgenoten uiteindelijke beiden achter de gemaakte afspraken staan. Beide partijen hebben daar in de toekomst profijt van en is de kans op problemen minder groot.  

Categorie:
Provincie: