zaterdag, 20. februari 2016 - 13:50 Update: 22-02-2016 9:00

VVD-voorman Halbe Zijlstra: 'Onze manier van leven staat onder druk'

vvd
Foto: VVD
Halbe Zijlstra: 'Onze manier van leven staat onder druk'
Foto: VVD
Den Haag

Op een filmpje dat getoond wordt op de website van de VVD zegt fractieleider Halbe Zijlstra dat onze manier van leven onder druk staat.

Zijlstra: 'Waarden zoals vrijheid en tolerantie, waar we hard voor gevochten hebben. Van nieuwkomers verwachten we dat zij zich aanpassen aan onze waarden en onze vrijheden. Maar dat bekent dat we ze wel zelf moeten verdedigen en uitdragen. Want als we dat niet doen, zullen we ze uiteindelijk verliezen.' Volgens de VVD is Nederland in de afgelopen jaren in de ban geweest van de economische crisis. Die crisis zou nu bezworen zijn, maar er is daarnaast een sluipende veel fundamentelere crisis ontstaan: namelijk dat onze manier van leven onder druk staat.

Wij kennen hier een samenleving waarin iedereen gelijk is ongeacht geslacht, seksuele geaardheid of geloof. En waar je zelf mag beslissen inzake abortus en euthanasie. Kerk en staat zijn hier gescheiden. Maar volgens de VVD zijn deze kernwaarden onder druk komen te staan. De dreiging vanuit de extremistisch islamitische hoek zoals aanslagen, maken ons bang. Niet alleen bang om dingen te ondernemen, maar ook om ons uit te spreken. Onze vrijheid van meningsuiting wordt volgens Zijlstra ingeperkt tot zelfcensuur. Kritiek op de uitwassen van de islam durft men niet meer  te geven uit angst voor geweld. Deze zelfcensuur ondergraaft de balans in onze democratie, want alleen als we in vrijheid alles kunnen zeggen en schrijven vindt correctie van extremistische ideeën plaats.

Volgens de VVD moet Nederland zijn waarden actiever verdedigen. Dat betekent dus bijvoorbeeld niet meewerken aan gescheiden zwemmen voor (moslim) mannen en vrouwen, maar wijzen op de gelijkheid voor mannen en vrouwen. En dat betekent ook dat een school een poster van Charlie Hebdo niet weg moet halen omdat islamitische leerlingen dat beledigend vinden. Als we dit soort onverdraagzaamheid blijven tolereren, dan zullen we onze eigen waarden uiteindelijk verliezen. We moeten af van onze relativistische houding. Rekening houden met de gevoelens van anderen mag er niet toe leiden dat onze basale waarden niet (meer) worden verdedigd, aldus Zijlstra.

 

Categorie:
Provincie: