donderdag, 25. februari 2016 - 9:22 Update: 25-02-2016 9:25

Amsterdam hedenkt voor de 75e keer de Februaristaking

Amsterdam hedenkt voor de 75e keer de Februaristaking
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Bij de Dokwerker in Amsterdam wordt vandaag 25 februari 2016 voor de 75e keer de Februaristaking 1941 herdacht. Zo zullen om elf uur alle trams, bussen, metro's en veerponten van het GVB 1 minuut stil staan ter herinnering aan de Februaristaking.

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: de Februaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie.

Lustrum programma in 2016

Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Hier staan we in februari 2016 uitgebreid bij stil: met theater, een fototentoonstelling, gespreksprogramma’s, de actie De Tram Staat Even Stil (GVB), en tijdens de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Het lustrumprogramma laat nieuw licht schijnen op de gebeurtenissen van toen.

Categorie:
Provincie: