donderdag, 25. februari 2016 - 9:33 Update: 25-02-2016 10:30

Haagse Harry krijgt plek op Grote Markt in Den Haag

Haagse Harry krijgt plek op Grote Markt
Foto: Gem. Den Haag
Den Haag

Vandaag, donderdag 25 februari, is de onthulling van het standbeeld van stripfiguur Haagse Harry op de Grote Markt.

Haagse Harry werd bedacht en getekend door de op 23 oktober 2014 overleden striptekenaar Marnix Rueb. Door het Haags te schrijven zoals het wordt uitgesproken, was Rueb bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van het Haags. Met zijn plat Haags en typisch Haagse humor groeide Haagse Harry uit tot een nationale bekendheid. Rauw maar eerlijk geeft hij commentaar op alles wat er in zijn Den Haag gebeurt.

Nabestaanden

De nabestaanden van de overleden tekenaar Marnix Rueb onthullen om 18.00 uur samen met wethouder van cultuur Joris Wijsmuller het beeld. Dan is ook te zien welke tekst er op het T-shirt van het standbeeld staat. Fans van de stripheld hebben hiervoor ideeën aangedragen. Voorafgaand aan de onthulling (vanaf 17.30 uur) is er een optreden van de Haagse band Ragmob. Cabaretier Sjaak Bral treedt op als presentator.

Cultuurprijs van de stad Den Haag

Het meer dan 3000 kilo zware beeld werd betaald met het prijzengeld van de Cultuurprijs van de stad Den Haag. Marnix Rueb kreeg deze postuum toegekend voor zijn complete werk. Kunstenaar Bouke Schuemie maakte het ontwerp van het beeld. Keramiekatelier Struktuur68 zorgde voor de uitvoering.

 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):