donderdag, 25. februari 2016 - 11:39 Update: 25-02-2016 11:51

OM: Geen discriminatie op speelboerderij Dongen

OM: Geen discriminatie op speelboerderij Dongen
Foto: Archief BON ter Illustratie
Dongen

Op 30 december 2015 werd aangifte gedaan van discriminatie, naar aanleiding van een incident op een Dongense recreatieboerderij.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na onderzoek geen discriminatie geconstateerd en de zaak geseponeerd en de betrokkenen daarvan op de hoogte gebracht. 

Niqab

Op 28 december 2015 bezocht een groep van ongeveer 20 personen van mannen, vrouwen en kinderen de speelboerderij. Enige tijd daarna zijn leden van de groep buiten gaan het bidden. De vrouwen in het gezelschap droegen een niqab. 

De eigenaar sprak de bezoekers aan. Hij legde uit dat er kinderen bang werden van hun gedrag. Hij vroeg de groep te stoppen met bidden op het speelterrein. De politie werd ingeroepen en er werd overeenkomen dat de groep zou vertrekken en dat het entreegeld zou worden geretourneerd. 

Eén van de personen behorend bij de groep deed daarna aangifte van discriminatie op grond van godsdienst waarna de politie een onderzoek startte.  De aangifte is beoordeeld door de discriminatieofficier van het OM Zeeland-West-Brabant. Het OM is van oordeel dat er geen sprake is geweest van discriminatie. Immers is de groep niet de toegang tot de locatie geweigerd.

De incidenten, het bidden, de discussie met de eigenaar, de komst van de politie, en de reactie van de kinderen hierop leidden tot de onwenselijkheid van hun aanwezigheid op het speelterrein. Van uitsluiting op grond van hun godsdienst, discriminatie, is derhalve volgens het OM geen sprake. De zaak is geseponeerd en de betrokkenen zijn op de hoogte.

Categorie:
Provincie: