vrijdag, 26. februari 2016 - 8:53 Update: 26-02-2016 21:51

Nibud: Extra dag in februari kost gemiddeld gezin 13 euro

Schikkeldag kost gezin 13 euro
Foto: Archief EHF
Utrecht

2016 is een schrikkeljaar: februari telt 29 dagen in plaats van 28. Volgens berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) geeft een gezin op deze extra dag gemiddeld 60 euro uit aan onder andere eten, drinken, gas, water en licht.

Schrikkeldag levert een gezin ook wat op: een gratis dagje sporten met sportschoolabonnement, een dag extra tv kijken of internetten en een dagje gratis verzekerd, ter waarde van 47 euro. Voor een gemiddeld gezin betekent dit dat het die dag 13 euro inlevert. Een alleenstaande schiet er 3 euro bij in.

Kosten schrikkeldag: 13 euro

Een gemiddeld gezin met 2 kinderen en een netto inkomen van 3.000 euro per maand geeft aanstaande maandag zo’n 60 euro extra uit. Dit geld gaat onder andere op aan de boodschappen die voor die schrikkeldag worden gehaald (23 euro), elektriciteit en water (5 euro) en de afschrijvingskosten voor inventaris, kleding en onderhoud (16 euro). Tegenover de kosten staan ook extra ‘inkomsten’. Zo kan er onder andere een dag ‘gratis’ worden gewoond (19 euro), zijn de vaste lasten van de auto een dagje gratis (8 euro) , kun je een extra dag tv kijken (2 euro) en ben je gratis verzekerd (10 euro). Alle voordelen bij elkaar leveren ruim 47 euro op. Voor alleenstaanden met een netto maandinkomen van 2.000 euro gelden wat lagere bedragen: zij geven op 29 februari zo’n 36 euro uit, en hebben 33 euro voordeel.

Meer werken zonder extra salaris

29 februari valt dit jaar op een maandag. Mensen in loondienst werken dus een dag meer, maar zien daar qua inkomsten niets van terug. Mensen in loondienst of met een uitkering krijgen hun inkomen namelijk per maand, ongeacht het aantal dagen dat die maand telt. Maar ook met 29 dagen in een maand werken ze altijd nog minder dan in de andere maanden.

Voor degenen die niet in loondienst maar op uurbasis werken (zelfstandig ondernemers, oproep- of uitzendkrachten), kan deze extra werkdag voor meer inkomsten zorgen. Voorwaarde is dan wel dat er aanstaande maandag ook daadwerkelijk inkomsten gegenereerd worden. Gebeurt dat niet, en zijn de maandinkomsten verder gelijk, dan kan het als een extra vakantiedag gezien worden. Normaal gesproken zou deze dag immers ook niet als werkdag gelden.

Categorie:
Provincie: