dinsdag, 1. maart 2016 - 21:03 Update: 01-03-2016 22:37

Opnieuw zwarte zeehondenpup opgedoken

Opnieuw zwarte zeehondenpup opgedoken
Foto: Zeehondencrèche / John O’ Connor
Egmond aan Zee

Maandag is opnieuw een zwarte zeehondenpup aangespoeld aan de Noord-Hollandse kust. Het dier werd aangetroffen bij Egmond aan zee door bergingsfirma Gul. Dit meldt Zeehondencentrum Pieterburen dinsdag.

Nog geen maand geleden werd er ook al een zwarte zeehond aangetroffen. 'Vanwege de zandmotor komen er steeds meer zeehonden uitrusten op de kunstmatige zandbank in dat gebied', aldus Zeehondencentrum Pieterburen. 

Hierdoor komen deze dieren ook in contact met mensen en honden, zo ook in dit geval. Het diertje heeft wat oppervlakkige wonden en was erg vermoeid, maar kon nergens in de omgeving op adem komen. Daarom besloten de lokale vrijwilligers in overleg met Pieterburen om over te gaan tot opvang.

Toen door een medewerker van Pieterburen werd vastgesteld dat het om een melanistische zeehond ging, reageerde het hele team stomverbaasd. Het komt, naar werd aangenomen, bijna niet voor dat zeehonden melanisme hebben. Sinds het bestaan van het opvangcentrum in Pieterburen is dit nu het 10e dier in de opvang.

Het is daarom wel heel bijzonder dat er nu zelfs twee compleet zwarte dieren in de opvang zitten. Melanisme is de tegenpool van albinisme: de dieren zijn gezond, maar de vacht is helemaal zwart. Ook een jaar geleden was er al een dier met melanisme in de opvang.

Het Zeehondencentrum is nu op zoek naar een universiteit of onderzoekinstituut dat de dna monsters van de dieren wil vergelijken op verwantschap. Het zou namelijk zeer interessant zijn om er achter te komen of deze zeehonden familie van elkaar zijn. Bijzonder is ook dat het altijd vrouwtjes lijken te zijn die melanisme hebben.

Categorie:
Provincie: