vrijdag, 4. maart 2016 - 11:42

Verdachten aangehouden voor internetoplichting

Verdachten aangehouden voor internetoplichting
Foto: Archief EHF
Helmond

Met de aanhouding van een 20-jarige Helmonder en na het verhoor van een, op dat moment gedetineerde, 21-jarige man uit Aarle-Rixtel op woensdag 17 februari 2016 is de politie nagenoeg klaar met een onderzoek naar vermogensdelicten en internetoplichting. Zo’n dertig benadeelden uit het land bestelden goederen via een internetkoopsite, maar kregen deze na betaling nooit geleverd.

De internetoplichters liepen tegen de lamp toen in april 2015 een slachtoffer van een woninginbraak in Helmond zijn gestolen (pedicure)koffer op internet zag worden aangeboden. Nadat het slachtoffer de politie hierover informeerde, arrangeerde de politie een pseudoaankoop. Zo kon op 24 april 2015 de 21-jarige man uit Aarle-Rixtel in Mierlo-Hout worden aangehouden. De verdachte kwam aangefietst op een fiets welke enkele dagen voor zijn aanhouding was weggenomen bij een diefstal uit een schuurtje in Helmond. Na onderzoek kwamen twee verdachten in beeld, namelijk de eerder genoemde 20-jarige Helmonder en een leeftijdgenoot van hem, ook woonachtig in Helmond. 

Huiszoeking

Besloten werd om huiszoekingen te verrichten bij de drie verdachten. In hun woningen trof de politie goederen aan die mogelijk van diefstal/heling en woninginbraken afkomstig waren. Het gaat dan om onder andere bankbescheiden en identiteitsdocumenten. In de woning van één van de verdachten werden ook wapens aangetroffen, zoals ploertendoders, vlindermes, munitie voor bibiguns en pepperspray. Tevens nam de politie telefoons van hen in beslag. Onderzoek naar deze telefoons leverde onder andere informatie op welke leidde tot de verdenking van internetoplichting.

Gedupeerden

In samenwerking met het landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie kwamen de eerder genoemde 30 gedupeerden in beeld. De politie verwacht binnenkort het onderzoeksdossier over te dragen aan het Openbaar Ministerie. Geen van de verdachten zit momenteel vast en wachten het vonnis in vrijheid af. Een belangrijk deel van de gestolen goederen is inmiddels terug bij de rechtmatige eigenaars.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: