vrijdag, 4. maart 2016 - 22:40 Update: 06-03-2016 21:19

Bijna 27.000 studenten dinsdag tijdens spits in de trein

Studenten dinsdag op de barricaden vanwege verbod spitsreizen. LSVb wil met NS om de tafel
Foto: Archief EHF
Utrecht

Inmiddels zijn al bijna 27.000 studenten van plan om aanstaande dinsdag de trein te nemen om mee te doen met het 'NK treinreizen tijdens de spits!' Ze hebben zich na een ludieke facebookoproep hiervoor aangemeld.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk studenten in de trein gaan zitten tijdens de drukste uren. De studenten willen met deze actie protesteren tegen de plannen van de NS en verschillende hogescholen en universiteiten om college's later te laten beginnen en langer te laten doorgaan, om zodoende minder studenten in de spits te laten reizen.

Roger van Boxtel

Het idee om later te beginnen en langer door te gaan komt van NS-topman Roger van Boxtel. Hij is hiervoor aan het lobbyen bij de universiteiten en de hogescholen en in sommige steden zoals Utrecht en Nijmegen zouden instellingen al overstag zijn gegaan. Dit meldt onder meer het AD vrijdag.

Volgens een van de initiatiefnemers van de actie Jasper ter Veld toont het grote aantal aanmeldingen de angst die studenten hebben. In het AD zegt hij: 'Het is natuurlijk een grote verandering voor mensen die lang reizen. Als jij om 19:00 uur klaar bent en dan nog een uur moet reizen ben je pas om 20:00 uur thuis. Dit betekent dat je of laat moet eten of ergens wat moeten halen wat weer duurder is.'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vrijdagmorgen weten dat het de actie steunt. ISO-voorzitter Linda de Nie in de krant: 'Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS. Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben 's avonds baantjes of andere verplichtingen.'

In een brief die de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en lokale studentenvakbonden aan de NS hebben gestuurd, roepen zij de NS op studenten bij het overleg te betrekken. 'Bij een plan dat voor studenten veel zal veranderen, moet hun mening zwaar tellen.' De NS heeft inmiddels laten weten met de LSVb om tafel te willen zodat de partijen kunnen praten over de spitsplannen, zo weet de Volkskrant.

Categorie:
Provincie: