maandag, 7. maart 2016 - 8:39 Update: 07-03-2016 8:39

Koenders pleit voor nauwere samenwerking met UNHCR bij vluchtelingencrisis

foto van Griekenland | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zaterdag telefonisch gesproken met Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen om voorafgaand aan de Brusselse top van maandag te overleggen over de migratiecrisis. Griekenland en UNHCR werken al nauw samen om de gevolgen van de migratiecrisis te lijf te gaan.

'De aantallen vluchtelingen zorgen voor enorme logistieke uitdagingen. De UNHCR levert cruciale ondersteuning en de nodige expertise', zegt Koenders.

De minister sprak met Grandi over de financiële behoeften van de UNHCR. ‘Het is belangrijk dat de EU snel overeenstemming bereikt over het onlangs gepresenteerde voorstel voor humanitaire steun in Europa. Ik kan me voorstellen dat een deel van de 700 miljoen euro die Europa uittrekt voor hulp aan vluchtelingen via de UNHCR wordt besteed.’ Nederland steunt de UNHCR met een bijdrage van 42 miljoen euro in 2016.

De hulp moet vooral daar worden ingezet waar de nood het hoogst is, vindt Koenders. Bijvoorbeeld aan de Grieks-Macedonische grens, waar nu duizenden vluchtelingen in de knel zitten omdat ze niet verder kunnen reizen. Koenders sprak vandaag daarom ook met zijn Macedonische ambtsgenoot Poposki om te benadrukken dat er primair oog moet zijn voor de humanitaire situatie aan de grens. Ook heeft Koenders onderstreept dat samenwerking tussen Griekenland en Macedonie essentieel is en blijft.

Koenders was eerder zelf op de grens , waar hij pleitte voor een Europese oplossing. Dat is volgens de minister de enige manier om chaos te voorkomen.

Lees alles over:
Categorie: