woensdag, 9. maart 2016 - 9:05 Update: 09-03-2016 9:15

Vakbonden: minister Asscher kom in actie tegen kanker door werk

Vakbonden: minister Asscher kom in actie tegen kanker door werk
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Als Europees voorzitter kan Nederland dit voorjaar een cruciale rol spelen in het terugdringen van kanker op het werk. Dat zeggen FNV, CNV en VCP en de Europese vakbond ETUC in een brandbrief aan minister Asscher die ze vanmiddag aanbieden op het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid in Den Haag.

De vakbonden vragen de minister om met strenge Europese grenzen te komen voor 50 kankerverwekkende stoffen . Ze krijgen hierin bijval van de voltallige Europese vakbeweging, verenigd in de Europese Vakbondskoepel ETUC.

100.000 sterfgevallen

Op dit moment is kanker de meest voorkomende werkgerelateerde doodsoorzaak waardoor in Europa elk jaar 100.000 mensen om het leven komen. Er zijn zo’n 50 kankerverwekkende stoffen bekend die samen verantwoordelijk zijn voor 80 procent van alle blootstellingen.

Op de lijst van 50 stoffen staan onder meer dieseluitlaatgassen, steenstof, oplosmiddelen en chroom (o.a in verf).

Er bestaat sinds 2004 wel een Europese Richtlijn, maar die bevat slechts grenswaarden voor 3 stoffen. Bovendien zijn deze grenswaarden verouderd. De discussie over vernieuwing van de Richtlijn wordt echter voortdurend vooruitgeschoven.

Eén op de vijf werknemers wordt blootgesteld

De Nederlandse en Europese bonden hopen in minister Asscher een bondgenoot te vinden in hun strijd tegen kanker op de werkvloer. Op dit moment wordt nog steeds één op de vijf werknemers in Europa op regelmatige basis blootgesteld aan dit soort stoffen.

FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Het is erg in de mode om te praten over minder regels vanuit Brussel. Maar heldere en strenge regels maken hierbij het verschil uit tussen gezond of ziek, tussen leven en dood. De werkvloer moet geen route worden naar ziekte of zelfs overlijden!’

De bonden herinneren minister Asscher aan zijn belofte dat hij de Richtlijn in kwestie wil verbeteren zodat werknemers beter beschermd zijn. Ze vragen hem om te bevorderen dat er nog dit jaar grenswaarden komen voor de 50 genoemde stoffen.

Ook geregelde gezondheidschecks

In heel Europa gaan bonden komende weken actie voeren om druk te zetten op de Europese Commissie. Behalve een strengere richtlijn vragen ze ook geregelde gezondheidschecks voor werknemers die worden blootgesteld.

Lang niet alle EU-landen hebben nu grenswaarden voor gevaarlijke stoffen en bovendien lopen de waarden per EU-land ver uiteen. Zo kan de norm voor steenstof in sommige landen 6 keer lager zijn dan in andere. Voor asbest zijn de verschillen nog groter.

Esther Lynch, secretaris van de Europese vakbondskoepel ETUC zegt hierover: ‘In Nederland hebben jullie voor het levensgevaarlijke asbest de norm van maximaal 3000 vezels per kubieke meter. In Europa is dat met 100.000 veel minder streng. Laten we daarom de Nederlandse norm uitbreiden naar heel Europa.’

Dat voorkomt ook oneerlijke concurrentie tussen landen en bedrijven ten koste van de gezondheid van werkenden, aldus de bonden.

Categorie:
Provincie: