donderdag, 10. maart 2016 - 12:25 Update: 10-03-2016 12:29

Hof spreekt aanhanger PVV vrij van belediging moslims

Hof spreekt aanhanger PVV vrij van belediging moslims
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag is door het gerechtshof in Amsterdam een 37-jarige man vrijgesproken van het beledigen van moslims. Het openbaar ministerie had een boete geëist van 500 euro. De rechtbank had de verdachte eerder ook al vrijgesproken.

Documentaire ‘Wilders The Movie’

De verdachte deed zijn uitlatingen als aanhanger van de PVV in een documentaire over Geert Wilders die in 2010 werd uitgezonden. De documentairemakers onderzochten daarin de drijfveren van Wilders en zijn aanhang. 

Eén van de geïnterviewde personen was de verdachte, die werd gepresenteerd als aanhanger van Wilders. De verdachte sprak onder meer over Arabieren als ‘fervent kontenbonkers’ die ook ‘kleine jongens neuken’, ‘dat is normaal in hun cultuur’.

Uitlatingen beledigend voor moslims

Het hof vindt dat de verdachte moslims heeft bedoeld toen hij over Arabieren sprak. Ook meent het hof dat de uitlatingen dat moslims ‘fervent kontenbonkers’ zijn en zich schuldig maken aan het ‘neuken van kleine jongetjes’ naar hun bewoordingen zonder meer als beledigend aan te merken zijn wegens het geloof van moslims. 

Anderzijds is bij de beoordeling hiervan van belang dat de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. De verdachte deed immers zijn uitspraken tijdens een interview voorafgaand aan een anti-islam-demonstratie in Berlijn.

Grens vrijheid van meningsuiting niet overschreden

Het hof erkent dat iemand in een politieke context zaken van (in zijn ogen) algemeen belang aan de orde moet kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten.  

Het gaat hier niet om onderbouwde stellingen over moslims in het algemeen in onsmakelijke bewoordingen, maar het maatschappelijke debat kenmerkt zich wel vaker door dat soort taalgebruik. 

'Mogelijk wordt de verdachte door zijn uitlatingen door velen als een niet serieus te nemen gesprekspartner beschouwd, maar zijn uitlatingen zijn niet zodanig kwetsend dat deze moeten worden beschouwd als aanzettend tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid. De uitlatingen zijn niet onnodig grievend te noemen. De verdachte heeft de grenzen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting niet overschreden', aldus het gerechtshof.

Categorie:
Provincie: