vrijdag, 11. maart 2016 - 8:01 Update: 14-03-2016 7:57

Politie luidt alarmklok om toename gebruik speelgoedwapens

Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en bijvoorbeeld in de horeca en winkelcentra verboden. De politie begint vandaag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgo
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

De politie waarschuwt voor speelgoedwapens. Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en bijvoorbeeld in de horeca en winkelcentra verboden. De politie begint vandaag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens in de openbare ruimte.

Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens. Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren dit er al 140. Het ‘speelgoedwapen’ op de afbeelding werd onlangs door Haagse politiemensen op straat aangetroffen bij een 11-jarig jongetje.

Gevaarlijk op straat

Dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.

In beslag nemen

Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.

Wat kunt u doen?

Zorg ervoor dat uw kinderen niet op straat rondlopen met op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapens. Laat kinderen liefst alleen binnenshuis met dit soort speelgoed spelen. En hebt u zulk speelgoed gekocht? Let dan op dat de winkelier het speelgoedwapen voor u verpakt en het u in papier of in een dichte zak meegeeft.

Welke speelgoedwapens mag u kopen?

Let ook op of u een speelgoedwapen koopt dat is toegestaan. In winkels, op de markt of op de kermis mag u alleen goedgekeurde speelgoedwapens kopen of winnen. U herkent dit speelgoed aan de CE-markering en aan de verpakking waaruit moet blijken dat het speelgoed is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. Staat dit niet op de verpakking of op het speelgoedwapen? Dan mag de politie het speelgoedwapen in beslag nemen. De politie werkt bij controles samen met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Speelgoedrichtlijn

De toename van het aantal incidenten met speelgoedwapens heeft te maken met veranderde regels. In 2014 is de Regeling wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn.  Als gevolg daarvan mag u sindsdien een speelgoedwapen kopen of winnen dat een CE-markering heeft en is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):