vrijdag, 11. maart 2016 - 9:31

Tbs en celstraf geëist tegen klant minderjarige prostituee

Tbs en celstraf geëist tegen klant minderjarige prostituee
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

Dankzij ‘Undercover in Nederland’ werd in augustus 2014 een man aangehouden op verdenking van mensenhandel, uitbuiting van een minderjarig meisje door prostitutie. Deze man en een van de klanten zijn inmiddels veroordeeld. Gisteren, 10 maart 2016, stond een andere klant voor de rechter, een 53-jarige man uit Wageningen, die eerder in 2011 was veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De officier van justitie eiste tbs met dwangverpleging.

In het onderzoek naar deze verdachte bleek dat hij veel chatcontacten had met jonge meisjes. Hij deed zich voor als iemand van circa 20, won hun vertrouwen en vroeg hen naaktfoto’s van zichzelf te sturen. Zelf stuurde hij ook foto’s van geslachtsdelen of seksuele handeling. Ook stuurde hij aan op ontmoetingen en vertelde wat hij met ze zou willen doen. Tot ontmoetingen is het niet gekomen. Wel leverde dit vier strafbare feiten jegens drie meisjes op: het tonen van schadelijke beelden, het bewegen tot het maken en versturen van naaktselfies, bezit van kinderporno en grooming.

Bij de politie had de verdachte verklaard dat er in het contact met het 15-jarige meisje tegen betaling seksuele handelingen waren verricht. Tijdens eerdere pro formazittingen kwam hij hierop terug, maar betwistte de lezing van het meisje niet. Ze zouden hebben geknuffeld. Op de inhoudelijke zitting ontkende de verdachte ook dit: ze hadden alleen gepraat. De officier van justitie hechtte meer waarde aan de verklaring die hij had afgelegd toen hij het dossier nog niet kende en achtte dit feit, ontucht met een minderjarige, bewezen.

Begin 2011 is de verdachte veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor zedendelicten met minderjarige meisjes in de periode 2005 tot 2009. In juli 2014 werd de tbs beëindigd. Ondanks de vrijwillige behandeling die de verdachte toen kreeg, ging hij binnen enkele weken weer in de fout. De feiten waar het nu om ging, betreffen de periode 20 juli tot oktober 2014. In de eerdere zaak is pedofilie bij hem geconstateerd in combinatie met persoonlijkheidsproblematiek.

Aangezien zijn seksuele drang naar contact met jonge meisjes structureel is, moet de maatschappij tegen deze man beschermd worden, stelde de officier. Zij vroeg de rechtbank de man de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen. Daarnaast, als vergelding voor de feiten, is een gevangenisstraf van drie jaar op zijn plaats. 

Categorie:
Provincie: