zaterdag, 12. maart 2016 - 12:43 Update: 12-03-2016 19:27

Arrestaties bij demonstratie rechts tegen links

Amsterdam

De politie heeft zaterdag zeven arrestaties verricht tijdens een demonstratie in de Amsterdam.

Vandaag demonstreerde de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Amsterdam. De organisatie had aangekondigd van 13.00 uur tot 15.00 uur te zullen demonstreren met ongeveer 100 mensen “Tegen links geweld & links fascisme. Voor vrijheid van meningsuiting ook voor nationalisten”. Dat aantal demonstraten werd bij lange na niet gehaald.

De eerste twee aanhoudingen vonden plaats bij Sloterdijk waar een bus met NVU- demonstraten werd bekogeld met vuurwerk. Een NVU-demonstrant werd tijdens de demonstratie bij de Stopera opgepakt wegens het brengen van een Hitlergroet. Twee anderen wegens het tonen van een anti-semitische afbeelding op een spandoek. Uiteindelijk werden er in totaal zeven mensen opgepakt.

Volgens de gemeente waren er signalen dat verschillende groepen van plan waren een tegengeluid te laten horen. Namens de driehoek had de politie afspraken gemaakt met de organisatoren van de demonstratie over onder meer de locatie, gedragingen en de eigen begeleiding. Deze afspraken zijn op grond van de Wet openbare manifestaties (Wom) als voorschriften aan de demonstratie verbonden. Daarbij benadrukt de driehoek dat het strafbaar is om een demonstratie te verstoren of te verhinderen met geweld of met de dreiging daarvan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):