zondag, 13. maart 2016 - 16:17 Update: 13-03-2016 17:31

Jurist en Oranjebiograaf Cees Fasseur (77) overleden

Jurist en schrijver Cees Fasseur (77) overleden
Foto: Archief FBF.nl
Leiden

In een ziekenhuis in Leiden is historicus, jurist en schrijver Cees Fasseur op 77-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie bekendgemaakt, zo melden verschillende media zondag.

Bij het grote publiek was Fasseur vooral bekend van zijn zeer toegankelijke geschreven boeken over de Oranjes. Zoals onder meer zijn tweedelige biografie over koningin Wilhelmina en het in 2008 verschenen boek Juliana en Bernhard: Verhaal van een huwelijk waarin ook de Greet Hofmans-affaire beschreven wordt. Fasseur kreeg van koningin Beatrix voor de studies over de Oranjes inzage in het archief van het Koninklijk Huis. Collega-historicus Lambert Giebels die ook over de Greet Hofmans-affaire publiceerde, nam het hem kwalijk dat hij ermee instemde dat hij als enige toegang kreeg tot belangrijke bronnen over de Oranjes.  Ook andere critici verweten Fasseur te zeer pro-Oranje te zijn.

Cees Fasseur werd geboren in Nederlands-Indië op 11 december 1938 en bracht een deel van zijn eerste jeugdjaren door in een jappenkamp op Java. Daarna volgde hij de lagere school en het Stedelijk Gymnasium te Leiden. Hij studeerde van 1957 tot 1965 rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij wordt vaak gezien als historicus maar heeft nooit geschiedenis gestudeerd. Kort geleden rondde hij zijn memoires af. De autobiografie verschijnt volgende maand op 21 april onder de titel Dubbelspoor.

Fasseur onderging onlangs een operatie, waarbij de ontstane complicaties hem fataal zijn geworden. Hij overleed zondag op 77-jarige leeftijd.

Categorie:
Provincie: