maandag, 14. maart 2016 - 17:29 Update: 14-03-2016 17:34

Man (54) krijgt 13 jaar cel voor schieten op agenten

Man (54) krijgt 13 jaar cel voor schieten op agenten
Foto: Archief EHF
Den Bosch/Best

Maandag is een 54-jarige man door het gerechtshof van Den Bosch veroordeeld voor poging tot doodslag voor het meerdere malen schieten op 2 agenten in Best. Dit meldt het gerechtshof Den Bosch maandagmiddag.

'Het schietincident vond plaats op 23 augustus 2011 in Best. Het gerechtshof veroordeelde de verdachte op 20 maart 2013 tot 16 jaar cel voor poging moord. De Hoge Raad vernietigde deze uitspraak en wees de zaak terug naar een andere strafkamer van het hof met de opdracht opnieuw te oordelen over het bewijs en de straf', aldus het gerechtshof.

Doorgeladen vuurwapen

De 2 agenten kregen op 23 augustus 2011 een melding dat bij het spoor een man was gezien met een pistool. Enige tijd later zagen ze in de Hoofdstraat van Best deze man uit een taxi stappen, waarop ze de man staande hielden. Toen één van de agenten hem wilde fouilleren, sloeg de man op de vlucht. Daarbij hield hij een doorgeladen vuurwapen met gestrekte arm naar achteren op de agenten gericht.

Geen voorbedachte raad

Onderzoek heeft aangetoond dat één van de agenten de eerste schoten heeft gelost, waarna de verdachte gericht op de agenten heeft geschoten totdat zijn wapen leeg was. Eén van de agenten werd tijdens de schietpartij in zijn been geraakt. Ook de verdachte is geraakt voordat hij zich overgaf.

Het lijkt erop dat het schieten door de verdachte in een opwelling is gebeurd toen hij merkte dat de agenten hem wilde fouilleren. Er was te weinig reële gelegenheid om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn handelen. Om die reden is er geen sprake van voorbedachte raad en dus ook niet van poging tot moord, zegt het hof.

Geen beroep op noodweer

De verdachte beriep zich tijden het proces op noodweer. Het hof vindt dat hier geen sprake van is. Door met een getrokken en doorgeladen wapen op de agenten te richten ontstond voor hen een acute levensbedreigende situatie. Hierdoor waren zij gerechtigd te schieten, zegt het hof. Niet de verdachte maar de agenten verkeerden in een noodweersituatie.

Lange gevangenisstraf

Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met verschillende strafverzwarende omstandigheden. Door in het drukke centrum van Best op de politie te schieten was de verdachte bereid het leven van 2 agenten alsook van onschuldige omstanders in gevaar te brengen. 

Het schietincident heeft grote impact gehad op de levens van beide agenten, zo vertelden zij op de zitting. Als gevolg daarvan zijn beiden 4 jaar later nog steeds niet aan het werk in hun oude functie. Ook het feit dat de verdachte tot op de dag van vandaag zijn eigen gedrag volstrekt logisch en gerechtvaardigd vindt en eigenlijk de agenten onverantwoord gedrag verwijt, werkt door in de hoogte van de straf.

Het hof vreest dat de verdachte een ernstig gevaar vormt voor de samenleving, temeer omdat hij heeft aangegeven een liefhebber te zijn van vuurwapens. Alles tezamen komt het hof tot de slotsom dat een lange en onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: