woensdag, 16. maart 2016 - 9:12 Update: 16-03-2016 9:13

Groen licht voor nieuwe pier en terminal Schiphol

Groen licht voor nieuwe pier en terminal Schiphol
Foto: EHF
Schiphol

Op 15 maart 2016 hebben de aandeelhouders van Schiphol (de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, de gemeente Rotterdam en Aéroports de Paris) definitief akkoord gegeven op de ontwikkeling van een nieuwe pier en terminal op Schiphol. Deze zijn het fundament voor de langere termijn capaciteitsgroei van de luchthaven Schiphol en passen binnen de afspraken over groei in het Alders-akkoord.

De terminal, die volgens planning in 2023 klaar is, komt ten zuiden van Schiphol Plaza direct naast de verkeerstoren en wordt met de bestaande terminal verbonden. Er worden jaarlijks zo'n 14 miljoen reizigers in verwacht.

De nieuwe flexibele pier komt ter hoogte van vrachtstation 1 en wordt naar verwachting eind 2019 in gebruik genomen. Hij kan plek bieden aan meerdere wide- en narrow bodies[1]; in totaal drie wide- en vijf narrow- óf aan 11 narrow bodies. Nieuw is dat de opstelplaatsen aan de zuidzijde van de pier flexibel zijn; ze kunnen door zowel narrow- als wide bodies worden gebruikt. Op de plek voor één wide body kunnen ook twee narrow bodies staan.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):