woensdag, 16. maart 2016 - 10:21 Update: 16-03-2016 13:03

CU-voorman Segers: 'D66 en VVD tornen aan positie van gelovige minderheid'

'Christelijke partijen zijn kruistocht tegen christelijke tradities zat'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

CU-voorman Gert-jan Segers maakt zich grote zorgen. Hij ziet onder de liberalen een impuls 'om gelovigen naar de rand van de samenleving te duwen'.

Segers zei dinsdag in Trouw: 'Vrijheden zijn bij liberalen niet in veilige handen. Nu er een seculiere meerderheid is ontstaan, ontstaat daar het gevaar van democratische luiheid. Als je onderdeel bent van zo'n riante meerderheid, dan kun je nauwelijks meer voorstellen dat er mensen anders zijn dan jij. Je komt ze niet tegen. Je groeit al heel snel op met een wereldbeeld van: je hebt normale mensen en je hebt religieuze mensen. Die zijn anders. Je denkt: die moeten een beetje normaal doen met hun eigen scholen en kosjere slacht. Die impuls zie ik op dit moment bij de liberalen, bij VVD en D66.'

Segers wijst in het interview met dagblad Trouw op het plan van de VVD om de bescherming van kerken op te heffen in de strijd tegen het salafisme. Ook wijst hij op de D66-voorstellen om de Zondagswet in te trekken en het opschrift 'bij de gratie Gods' in wetten te schrappen. Volgens Segers tornen de liberalen, D66 en de VVD, aan de positie van de gelovige minderheid. Staatssecretaris Dekker zou volgens hem met zijn plannen om om richting los te laten het bijzonder onderwijs in het nauw brengen.

De ChristenUnie wil zo niet meer met Pechtold samenwerken. Ook CDA-leider Buma waarschuwt. Hij vindt dat eeuwenoude tradities overboord worden gegooid in een 'weg-met-religiesfeer'. Buma in het AD: ´Je kunt die christelijke feestdagen ook schrappen. De zon gaat dan gewoon weer op, maar we gooien onze identiteit weg. Veel mensen voelen zich bedreigd door de globalisering en de vluchtelingencrisis. Dan heb je symbolen nodig die samenbinden.' Volgens Segers staat de politieke samenwerking met D66, zoals die de afgelopen tijd plaatsvond onder druk.

D66-leider Alexander Pechtold vindt de kritiek volkomen onzin. Pechtold: 'Calimero-gedrag. In tegenstelling tot wat christenen nog wel eens hebben gedaan creëren wij vrijheid. Daar kun je wel of niet gebruik van maken.''

Categorie:
Provincie:
Tag(s):