woensdag, 16. maart 2016 - 13:41 Update: 16-03-2016 13:49

Vier maanden cel geëist tegen Willem Holleeder na bedreiging Peter R. de Vries

Vier maanden cel geëist tegen Willem Holleeder na bedreiging Peter R. de Vries
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In hoger beroep heeft de advocaat-generaal in Amsterdam woensdag een gevangenisstraf van 4 maanden geëist tegen Willem Holleeder wegens bedreiging van Peter R. de Vries. Dit meldt het gerechtshof in Amsterdam woensdag.

Naast de celstraf vorderde de advocaat-generaal herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) voor de periode van 1 jaar. De verdachte was op 27 januari 2012 voorwaardelijk in vrijheid gesteld, nadat hij 6 jaar had uitgezeten van de 9 jaar die hem was opgelegd in de zogeheten Kolbakzaak. 

Aan de invrijheidstelling in januari 2012 was de algemene voorwaarde verbonden dat Holleeder geen strafbaar feit zou plegen in de periode van de v.i. Bij schending van die voorwaarde riskeerde hij de tenuitvoerlegging van de resterende 3 jaar.

Voor de bedreiging van De Vries veroordeelde de rechtbank H. tot 46 dagen cel. De herroeping van de v.i. beperkte de rechtbank tot 90 dagen. De rechtbank sprak Holleeder vrij van een ander feit (afpersing dan wel poging tot afpersing). Het OM tekende hoger beroep aan tegen het vonnis, maar dat is niet gericht tegen de vrijspraak. 

Het OM vindt de door de rechtbank voor de bedreiging opgelegde celstraf te laag en de periode van de herroepen v.i. te kort. De advocaat-generaal heeft betoogd dat herroeping van een jaar een passende reactie is: de bedreiging van De Vries is een ernstig strafbaar feit dat relatief kort na het ingaan van de v.i. is gepleegd. Het gerechtshof doet uitspraak op 30 maart.

Categorie:
Provincie: