woensdag, 16. maart 2016 - 18:13 Update: 16-03-2016 18:14

15 jaar celstraf geëist tegen zoon voor moord op vader

15 jaar celstraf geëist tegen zoon voor moord op vader
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Tegen een 21-jarige Amsterdammer heeft de officier van justitie vandaag 15 jaar celstraf geëist. Het OM verdenkt de man ervan zijn vader in augustus 2013 28 maal te hebben gestoken en zijn halsslagader te hebben doorgesneden.

Het OM gaat uit van moord. Op de avond van de dood van zijn vader, zou de verdachte op internet naar filmpjes hebben gezocht en bekeken hoe je iemand met een mes kunt doden. Vervolgens zou hij een mes hebben gezocht en zijn vader, terwijl hij lag te bidden,  de keel hebben doorgesneden zoals hij heeft gezien op de filmpjes. Hij zou daarna op hem hebben ingestoken. Volgens het OM ligt het motief van de moord in de mogelijke seksuele geaardheid van de verdachte en geldproblemen.

Alibi

De 21-jarige Amsterdammer heeft altijd ontkend dat hij zijn vader heeft gedood. Volgens eigen zeggen was hij bij een vriend rond het tijdstip dat zijn vader werd gedood. De officier van justitie gelooft hem niet. Zo heeft de verdachte  verklaard dat hij die avond rond 20.30 uur de tram had genomen, terwijl uit beelden van de tram blijkt dat hij er om 21.41 instapt.

Politieman ingezet

In het onderzoek is een bijzonder opsporingsmiddel ingezet om informatie in te winnen. Een politieman deed zich voor als medegevangene van de verdachte. Hij zocht contact op met de vriend waar de verdachte zou zijn toen zijn vader werd gedood. Volgens de vriend heeft de verdachte gezegd ‘dat hij heeft gedaan wat gedaan moest worden’ op zijn vraag waarom de verdachte  zijn vader had vermoord. De vriend trok dit verhaal later bij de rechter-commissaris weer in, toen hem bleek dat de medegevangene een politieman was.

Bruutheid

In de strafeis houdt de officier van justitie rekening met de jonge leeftijd van de verdachte. Hij was 18 jaar toen hij zijn eigen vader zou hebben vermoord. Daarnaast houdt de officier ook rekening met de ‘ongekende bruutheid’ waarmee hij zijn daad zou hebben verricht. Ook het feit dat hij zijn vriend heeft betrokken is volgens de officier strafverzwarend: “Verdachte heeft niet alleen zijn eigen vader vermoord, maar tevens één van de weinige vrienden die hij had, meegesleurd in dit misdrijf. En dit alles om zichzelf vrij te pleiten.” De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):