woensdag, 16. maart 2016 - 20:46 Update: 17-03-2016 8:47

PvdA wil snel afscheid nemen van het fossiele tijdperk

PvdA van Rood naar Groen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De PvdA wil dat er in Nederland over 10 jaar alleen nog elektrische auto's worden verkocht. De partij wil dat Nederland zo snel mogelijk afscheid neemt van het fossiele tijdperk. Dat stelt de PvdA in haar 'energievisie' die woensdag werd gepresenteerd.

''De nadelen zijn te groot: we warmen de aarde op met CO2, we vervuilen onze lucht met uitlaatgassen en we veroorzaken in Groningen aardbevingen die er nooit zouden zijn geweest zonder gaswinning. Deze realisatie lijkt een open deur, maar toch gaat het allemaal te langzaam: de kolencentrales worden nog altijd gesubsidieerd, de belastingvoordelen op olie en gas blijven te hoog en de gaswinning is na veel druk van de PvdA teruggeschroefd''.

Aanpassen wet

Volgens de partij moet nieuwe wetgeving er voor gaan zorgen dat binnen 10 jaar in Nederland alleen nog elektrische auto’s worden verkocht, net zoals in Noorwegen. ''We introduceren in navolging van de Verenigde Staten wetgeving om zelfrijdende auto’s mogelijk te maken. De productiviteitswinst voor onze economie is groot: files kosten miljarden en de tijd dat je rijdt kun je niet werken''.

Zonnepanelen

De partij wil dat nieuwe huizen allemaal zonnepanelen en een warmtepomp krijgen. Zo komen we zo veel mogelijk van de cv-ketels af.

Gaswinning en kolencentrales plat

Ook wil de partij binnen 10 jaar af van onze kolencentrales. ''Kolenstroom warmt onze atmosfeer op, stoot vervuilende stoffen uit en is niet meer van deze tijd. De gaswinning in Groningen wordt verder verlaagd en de export moet worden gereduceerd. Het Groningen veld zal de komende decennia een strategische reserve zijn'', aldus de vergroende partij.

Andere landen

''Andere landen zijn er al, nu zijn wij aan de beurt Andere landen zoals Denemarken en Uruguay zijn Nederland voorgegaan in de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Noorwegen heeft al besloten om de verbrandingsmotor uit te faseren en van de weg af te halen. Dit is het moment waarop we zelf stappen moeten nemen, dan blijven we energie-onafhankelijk van andere landen, garanderen we leveringszekerheid voor volgende generaties en reduceren we de uitstoot van CO2 die in Nederland nog altijd heel hoog is. Als we de energietransitie op deze manier doorzetten komen er nieuwe banen, krijgen we een groene economische groei en leven we in een mooier Nederland''.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):