vrijdag, 18. maart 2016 - 12:00 Update: 19-03-2016 12:10

Amsterdam gaat wildgroei hotels aanpakken

Amsterdam zet rem op groei hotels
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het college van B&W neemt maatregelen om de groei van hotels gecontroleerd af te remmen. In het nieuwe beleid geldt voor de hele stad het principe “nee, tenzij”. Alleen bij uitzondering is het straks nog mogelijk om een nieuw hotel in Amsterdam te ontwikkelen.

De eisen aan nieuwe hotels worden strenger met als gevolg dat er op termijn in bepaalde delen van de stad geen hotels meer bij komen. Lopende projecten die zijn goedgekeurd volgens eerdere afspraken kunnen worden afgerond. Het college blijft inzetten op spreiding naar de randen van de stad en de regio. Wethouder economie Kajsa Ollongren (D66) legt de nieuwe plannen voor aan de gemeenteraad.

Balans

Amsterdam is een populaire stad bij bezoekers uit binnen- en buitenland. De toeristische sector draagt in belangrijke mate bij aan het economische succes van de stad. Veel Amsterdammers profiteren daarvan en hebben een baan die is gerelateerd aan toerisme. Maar het college erkent ook dat de balans tussen bezoekers en bewoners bewaakt moet worden. In delen van de stad leidt drukte tot overlast en hinder. Cijfers wijzen uit dat het aantal bezoekers aan de stad de komende jaren toeneemt.

Maatregelen

Het college kiest daarom voor een gastvrije stad, maar met meer grip op de groei van het aantal accommodaties. Het hotelbeleid wordt strenger. Nieuwe initiatieven worden alleen in behandeling genomen als buurtbewoners zijn geconsulteerd en er een plan ligt op het gebied van sociaal ondernemen. Daarnaast is een duurzaamheidstest vereist.

Deze eisen komen bovenop de bestaande criteria: concepten worden onder andere getoetst op verbinding met de buurt, vernieuwing binnen de hotelsector en de hoeveelheid andere hotels in de omgeving. Het college zet daarnaast in op verbetering van de kwaliteit van bestaande hotels.

Amsterdam introduceert de mogelijkheid ‘nieuw voor oud’. Daarmee worden eigenaren van kleine, oude en vaak moeilijk te exploiteren hotels gestimuleerd deze te transformeren naar een andere functie, bijvoorbeeld wonen. In ruil daarvoor mag elders een nieuw hotel worden ontwikkeld.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):