dinsdag, 22. maart 2016 - 13:52 Update: 22-03-2016 15:28

Extra voorzorgsmaatregelen getroffen, zichtbaar en ook onzichtbaar

Extra voorzorgsmaatregelen getroffen, zichtbaar en ook onzichtbaar
Foto: fbf
Den Haag

Minister-president Rutte heeft dinsdag na afloop van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing die met spoed bijeenkwam naar aanleiding van de aanslagen dinsdagochtend op de luchthaven Zaventem en de metro in Brussel een verklaring gegeven. Dit meldt het ministerie van Algemene Zaken dinsdagmiddag.

'Aanval op onze vrijheid'

Minister-president Rutte: 'Dames en heren, de afschuwelijk en laffe aanslagen vanmorgen in Brussel zijn verschrikkelijk en schokkend. Het is moord met voorbedachte raden. En het is opnieuw een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, op onze veiligheid, op onze manier van leven. Brussel is in het hart getroffen, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen'. 

'Ik heb vanmorgen mijn Belgische collega Michel onze condoleances overgebracht en onze volle steun aangeboden in woord en daad. Veel is nog onduidelijk. Zo weten we nog niet of er ook Nederlandse slachtoffers zijn. Ik kom net uit een spoedoverleg van de ministeriele commissie Crisisbeheersing'. 

Dreigingsniveau onveranderd 

'Het dreigingsniveau in ons land is onverminderd substantieel. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat een aanslag in Nederland op handen is. Niettemin is ook in ons land extra waakzaamheid geboden. Er zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen, zichtbaar en ook onzichtbaar. Ten aanzien van de vliegvelden kan ik zeggen dat er extra voorzorgmaatregelen zijn getroffen in de vorm van een versterking en uitbreiding van de patrouilles door de koninklijke marechaussee'. 

'Het grenstoezicht met onze zuiderburen, daar vindt een aanzienlijke uitbreiding plaats van de controles en wij staan in zeer nauw contact met de andere Belgische buurlanden om te bezien of extra maatregelen nodig zijn en die maatregelen af te stemmen. Ten aanzien van de grote stations geldt dat ook daar extra voorzorgsmaatregelen worden getroffen in de vorm van extra patrouilles door de politie'. 

Negatief reisadvies Brussel

'De grensstations Arnhem, Breda en Roosendaal, vanwege het internationale treinverkeer vinden ook daar extra controles plaats, intensivering daarvan. En de koninklijke marechaussee controleert versterkt op de internationale treinen, zeker het treinverkeer tussen Nederland en België en zoals u weet is dat treinverkeer op dit moment helemaal stilgelegd. Uiteraard is het reisadvies om vandaag niet naar Brussel te reizen'. 

Als Europees voorzitter staat onze ambassadeur, onze permanent vertegenwoordiger in Brussel, in nauw contact met de instellingen van de Europese Unie en de Belgische regering om te bezien welke maatregelen vanuit het voorzitterschap nodig zijn. Dezelfde intensieve contacten vinden op dit moment plaats tussen de Nederlandse bewindslieden van Defensie, Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en mijzelf met onze Belgische collega's en waar dat nodig is met de Europese instellingen'. 

'We blijven alert en als het nodig is zullen wij extra maatregelen afkondigen, wij zullen ervoor zorgen dat Nederland zo goed mogelijk beschermd blijft. Ik wil zeggen dat ik het ongelooflijk triest vind dat vanmorgen zoveel onschuldige mensen in 1 klap het leven hebben verloren, zoveel mensen die gewond zijn geraakt, zoveel verdriet en onzekerheid in zoveel gezinnen en families. Ons hart is bij deze mensen, de slachtoffers en de nabestaanden'. 

'Wij zijn met meer'

'En laat absoluut duidelijk zijn dat Nederland één is met onze zuiderburen in rouw en verdriet maar ook in vastberadenheid. Want wijken voor dit soort geweld kan en mag nooit een optie zijn. Wij blijven wie we zijn en wat we zijn. Een open en democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren. Ik heb het eerder gezegd, en ik herhaal het hier vandaag. Wij zijn met meer', aldus Rutte.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: