woensdag, 23. maart 2016 - 20:58 Update: 24-03-2016 13:04

'Scharrelei supermarkten komt gewoon uit de schuur'

'Supermarken promoten rondom Pasen vooral schuurei'
Foto: fbf
Amsterdam

Tweederde van alle promoties voor eieren deze Pasen zijn voor scharreleieren, blijkt uit een analyse van Wakker Dier.

Daarmee zijn de folders rondom Pasen veel dieronvriendelijker voor legkippen dan in andere periodes. Want hoewel de term ‘scharrelei’ doet vermoeden dat de kippen buiten scharrelen, is niets minder waar. 

Het zijn volgens Wakkerdier eigenlijk schuureieren: de kippen leven met z’n negenen op een vierkante meter in een dichte stal. Supermarkt Plus verkoopt deze eieren al vier jaar niet meer. Zij hebben deze Pasen ook de meest legkip-vriendelijke folder met enkel biologische en vrije-uitloopeieren. Wakker Dier roept klanten van andere supermarkten op zich niet te laten leiden door de actiestickers, maar te kiezen voor een ei van een kip uit de wei.

Eieren rond Pasen vaker dieronvriendelijk

Deze dieronvriendelijke verdeling is opvallend want in de rest van het jaar worden juist de diervriendelijkere eieren vaker gepromoot. ‘Slechts’ 20% van de ei-aanbiedingen is dan voor schuurei. Met vrolijke folders houden de meeste supermarkten de kip deze Pasen actief uit de wei!

Supermarkt Plus meest legkip-vriendelijke folder

Slechts drie supermarkten promoten helemaal geen schuureieren deze Pasen: Plus, Coop en Aldi. Van deze folders was die van Plus het meest legkipvriendelijk: naast vrije-uitloopeieren, promoten zij ook eieren met drie Beter Leven sterren. Acht van de twaalf grootste supermarkten stunten alleen met schuureieren: Albert Heijn, Deen, Deka, Dirk, Emté, Hoogvliet, Jumbo en Vomar. Lidl promoot naast schuureieren ook vrije-uitloop eieren en biologische eieren.

Categorie:
Provincie: