donderdag, 24. maart 2016 - 19:03 Update: 24-03-2016 21:05

'Turkse autoriteiten lieten terrorist Brussel naar Amsterdam reizen'

Terrorist Brussel was ook in Nederland
Foto: RVD
Den Haag

De Turkse autoriteiten hebben Ibrahim El Bakraoui, een van de plegers van de aanslagen in Brussel, op 14 juli vorig jaar van Istanbul naar Amsterdam laten reizen.

Het was bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend waarom hij Turkije was uitgezet. Ibrahim El Bakraoui was een onbekende voor de Nederlandse autoriteiten. Hij stond in Nederland niet geregistreerd in de opsporingssystemen en er waren geen verdenkingen tegen hem van strafbare feiten. Dit heeft minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten, zo melden verschillende media donderdagavond.

De Nederlandse ambassade in Ankara heeft via e-mail op 14 juli 2015 een bericht ontvangen van de reis naar Schiphol van El Bakraoui. Volgens de minister zijn er toen geen bijzonderheden gemeld. Op 15 juli, de dag erna, heeft een Belgische politiekliason zijn Nederlandse collega in Ankara gewaarschuwd dat El Bakraoui naar Schiphol was gevlogen. De Nederlandse ambtenaar zocht toen contact met de Nationale Politie  in Zoetermeer. Die heeft naslag gedaan in de systemen, maar dat leverde niks op. Ook na 15 juli stond El Bakraoui niet geregistreerd in nationale en internationale systemen. Dit schrijft de Telegraaf.

De Turkse president Erdogan bracht België en Nederland woensdagavond in verlegenheid met met de mededeling dat Turkije El Bakraoui vorig jaar aan de Turks-Syrische grens in de kraag vatte en uitzette naar Nederland.Het kabinet heeft een dag nodig gehad om de systemen te checken of El Bakraoui daadwerkelijk naar Nederland is teruggestuurd.

De Tweede Kamer zou donderdag avond met premier Rutte en Van der Steur debatteren over de aanslagen in Brussel, maar dit debat ging niet door omdat de minister van Justitie meer tijd nodig had om de vragen over El Bakraoui te beantwoorden. Rond circa 18.30 uur stuurde hij de antwoorden naar de Kamer. Het Kamerdebat vindt waarschijnlijk volgende week dinsdag plaats.