vrijdag, 25. maart 2016 - 16:48 Update: 25-03-2016 17:28

Erepenning voor redden vrouw en kind uit te water geraakte auto

Erepenning voor redden vrouw en kind uit te water geraakte auto
Foto: Gem. Amsterdam
Amsterdam

De 4 helden, die op 9 februari van dit jaar een vrouw met kind uit een te water geraakte auto aan de Sloterkade in Amsterdam redden, hebben een bronzen Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon uitgereikt gekregen uit handen van burgemeester Van der Laan van de gemeente Amsterdam.

De heren hebben deze erepenning ontvangen voor hun bijzondere en moedige optreden met gevaar voor eigen leven. Zij zijn achter de auto aan gesprongen, wisten met stenen de ruiten van de auto in te slaan en hebben bijgedragen aan het redden van de bestuurder en haar kind voordat de auto zonk.

Erepenning menslievend hulpbetoon in brons

De in 1822 ingestelde Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is, na de Militaire Willems-Orde uit 1815, de oudste Nederlandse civiele dapperheidsonderscheiding. Deze erepenning is een Koninklijke onderscheiding om iemand te belonen voor volledig vrijwillig getoond moedig en beleidvol gedrag ten gunste van andere mensen onder levensbedreigende omstandigheden.

Het Kapittel voor de Civiele Orden buigt zich over de voorstellen voor verlening en adviseert de minister, die op zijn beurt een voordracht tot toekenning bij Z.M. de Koning indient. Via een Koninklijk Besluit wordt de toekenning bekrachtigd.

Categorie:
Provincie: