vrijdag, 25. maart 2016 - 18:18 Update: 25-03-2016 20:12

5000 kilo cocaïne onderschept in Antwerpse haven

5000 kilo cocaïne in Antwerpse haven
Foto: Archief EHF
Antwerpen/Breda

In de Antwerpse haven heeft de Belgische douane maandag 21 maart bijna 5000 kilo cocaïne aangetroffen in een container. Dit heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De partij was vermoedelijk bestemd voor Nederland. De politie hield op dinsdag 22 maart in Drimmelen en Breda twee mannen aan van 33 en 51 jaar oud. De cocaïne heeft een straatwaarde van 150 miljoen euro.

De container werd op maandag gecontroleerd in de haven van Antwerpen. Douanemedewerkers vonden tussen een lading ananassen 5000 kilo cocaïne, verpakt in verschillende hoeveelheden.

Vervoer naar Nederland

Onderzoek wees uit dat de container vermoedelijk Nederland als bestemming had. Door de Federale Gerechtelijke politie Antwerpen, in samenspraak met Parket Oost-Vlaanderen, werd de Nederlandse politie ingeschakeld. De lading drugs is uit de container gehaald en de container is teruggezet in afwachting van de transporteur.

Afgelopen dinsdag is de container opgehaald door de transporteur en vervoerd naar een loods in Drimmelen waar een persoon is aangehouden. Een tweede verdachte is kort daarna aangehouden in Breda. De container is in beslag genomen voor nader onderzoek.

Kans op liquidatie

De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt getuigen die wisten van dit transport. In de liquidatie-onderzoeken van de afgelopen jaren is gebleken dat iemand slachtoffer kan worden gezien het feit dat een criminele organisatie een grote partij drugs kwijt raakt. De organisatie houdt binnen hun kringen daar iemand voor verantwoordelijk.

Politie en Justitie sluiten daarom niet uit dat met de vangst van deze grote partij van 5000 kilo een reactie kan ontstaan. Om die reden roept de recherche getuigen op, die kennis droegen van dit transport, zich te melden bij de politie. 

De informatie kan vertrouwelijk worden gegeven via het telefoonnummer 079-3458999.(Team Criminele Inlichtingen). Aanstaande dinsdag zal het programma Opsporing Verzocht ook aandacht besteden aan deze zaak. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: