zondag, 27. maart 2016 - 10:05 Update: 27-03-2016 10:18

Ruim 250 bedrijven onderzoeken handelskansen Nederland en Oekraïne

Ruim 250 bedrijven onderzoeken handelskansen Nederland en Oekraïne
Foto: RVD
Den Haag

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken ontvangen woensdag 30 maart de inkomende handelsmissie uit Oekraïne. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

'Ploumen opent deze bijeenkomst waarbij meer dan 250 Nederlandse en Oekraïense bedrijven zich informeren over handels- en investeringskansen tussen beide landen', aldus het ministerie.

Het evenement is in nauwe samenwerking met Oekraïne georganiseerd door Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en RVO. Het past in een reeks soortgelijke fora die eerder gehouden zijn in onder meer de VS en Duitsland. Staatssecretaris Van Dam sluit de dag af. Ook te gast zijn de Oekraïense ministers van Financiën en Landbouw.

Ploumen: 'Het aantal deelnemende bedrijven laat zien dat er vanuit het bedrijfsleven grote belangstelling bestaat voor Oekraïne. Ik heb onlangs tijdens een handelsmissie zelf gezien dat er kansen liggen voor het bedrijfsleven, vooral in de transport en logistieke sector en voor de agro-industrie. Dit Business Forum is een mooi vervolg op de handelsmissie.'

Hervormingen

Op dezelfde dag heeft minister Ploumen een aparte ontmoeting met de Oekraïense minister van Financiën Jaresko. Het gesprek zal gaan over onder meer de lopende hervormingen in Oekraïne en het referendum dat Nederland op 6 april houdt over het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. 

Het kabinet is groot voorstander van dit akkoord, aldus Ploumen: 'Het levert de inwoners van Oekraïne meer welvaart op, het versterkt de democratie en dringt corruptie terug. Daarom roept het kabinet iedereen op te gaan stemmen.'

Van Dam: 'Oekraïne heeft heel veel land dat ze voor productievere landbouw kan inzetten, Nederland heeft als een van de landbouwkoplopers van de wereld heel veel kennis en technologie die we graag aan Oekraïne leveren'. 

'Het  associatieverdrag zorgt niet alleen voor meer democratie, mensenrechten en stabiliteit in Oekraïne. Ook regelt dit akkoord betere toegang voor de Nederlandse landbouwbedrijven tot de Oekraïense markt. Er liggen heel veel kansen, voor zowel Oekraïne als voor Nederland, ik zou die kansen graag benutten', aldus Van Dam.

Categorie:
Provincie: