dinsdag, 29. maart 2016 - 13:34

Opnamen van Beatles terecht in beslag genomen

Opnamen van Beatles terecht in beslag genomen
Foto: Catawiki
Den Haag

De Nederlandse staat heeft niet ten onrechte banden met opnamen van de Beatles afgegeven aan de vennootschap van de Beatles, Apple. Deze banden waren eerder in het bezit van 2 Nederlanders. Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een zaak tegen de Nederlandse Staat over de zogenoemde Nagra-tapes. Dat zijn geluidsbanden die zijn gemaakt tijdens de opnamen van de Beatles-film ‘Let It Be’.

In een Engelse strafzaak is vastgesteld dat de betreffende banden tussen 1969 en 1973 zijn gestolen. Zij zijn in 1993 gekocht door 2 Nederlanders. Op verzoek van de Engelse justitie heeft de Nederlandse Staat deze banden in 2003 in beslag genomen en deze na enkele jaren afgegeven aan Apple. De 2 Nederlanders stellen hierdoor een schade te hebben geleden van € 650.000,-. Deze schade vorderen zij van de Staat op grond van onrechtmatige daad.  

De rechtbank heeft deze vordering afgewezen. Het Haagse hof is het in hoger beroep met de rechtbank eens. Volgens het hof is niet komen vast te staan dat de 2 Nederlanders eigenaar zijn geworden van de Nagra-tapes en heeft de Staat ook afgezien hiervan niet onrechtmatig jegens hen gehandeld.

Categorie:
Provincie: