woensdag, 30. maart 2016 - 17:36 Update: 30-03-2016 20:11

Holleeder moet rest van gevangenisstraf uitzitten na bedreiging Peter R. de Vries

Holleeder langer in de cel vanwege bedreiging Peter R. de Vries
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Woensdag is Willem Holleeder in hoger beroep voor de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. de Vries veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Dit meldt het gerechtshof Amsterdam woensdagmiddag.

3 jaar extra cel ook nog uitzitten

Ook is de vordering van het Openbaar Ministerie (OM) tot herroeping van een voorwaardelijke invrijheidstelling toegewezen. Holleeder werd in 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Nadat hij twee derde van die straf had uitgezeten werd hij in 2012 voorwaardelijk in vrijheid gesteld, onder de voorwaarde dat hij zich in de proeftijd niet schuldig zou maken aan een strafbaar feit. 

Holleeder moet nu de resterende 3 jaar van deze gevangenisstraf alsnog geheel uitzitten, 2 jaar meer dan het OM had gevorderd. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist.

Hogere straf

De rechtbank had Holleeder voor de bedreiging van De Vries eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 46 dagen. Het hof oordeelde dat die straf onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit. Holleeder heeft De Vries ’s avonds laat aan de voordeur van zijn huis bedreigd. De Vries en zijn vrouw vonden de situatie zeer intimiderend en waren bang voor een fatale escalatie.

Herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling

Het restant van de gevangenisstraf die Holleeder in 2009 voor onder meer bedreigingen kreeg, bedroeg 3 jaar. De rechtbank besliste eerder dat Holleeder daarvan een gedeelte van 90 dagen alsnog moest ondergaan. 

Het hof oordeelde dat, omdat Holleeder zich weer aan bedreiging had schuldig gemaakt, de volledige herroeping van die voorwaardelijke invrijheidstelling diende te volgen. Dit betekent dat Holleeder ook het volledige strafrestant van 3 jaar moet uitzitten.