vrijdag, 1. april 2016 - 13:37 Update: 01-04-2016 14:07

'Koenders belooft Amnesty-rapport serieus te bekijken'

'Koenders belooft Amnesty-rapport serieus te bekijken'
Foto: RVD
Den Haag

Naar aanleiding van het rapport van Amnesty International, waarin wordt gesteld dat Turkije sinds januari van dit jaar Syriërs terug heeft gestuurd naar Syrië, heeft minster Koenders vrijdag gezegd hier 'serieus naar te gaan kijken'.

'Over het algemeen is Turkije zeer gastvrij tegenover vluchtelingen. Dat neemt niet weg dat het een serieus rapport is en dat we daarnaar gaan kijken', aldus Koenders.

Volgens het rapport van Amnesty International zet Turkije sinds half januari van dit jaar vrijwel dagelijks illegaal zo’n honderd mannen, vrouwen en kinderen de grens met Syrië over. Deze bevindingen van Amnesty International tonen de ernstige gebreken van de deal die de EU eerder deze maand sloot met Turkije.

'Grootschalige illegale uitzettingen'

Vorige week verzamelden Amnesty-onderzoekers drie dagen lang getuigenverklaringen in zuidelijke provincies van Turkije die grenzen aan Syrië. Het bleek een publiek geheim dat in de provincie Hatay grootschalige uitzettingen plaatsvinden. Alle gedwongen uitzettingen naar Syrië zijn illegaal volgens Turkse, Europese en internationale wetgeving.

EU wil beginnen met terugsturen Syriërs

Dat er tóch uitzettingen plaatsvinden, wijst er wederom op dat EU-leiders in hun wanhopige poging de grenzen te sluiten moedwillig de simpelste feiten hebben genegeerd: Turkije is geen veilig land voor Syriërs en wordt met de dag minder veilig. Maar EU-functionarissen spraken de hoop uit op maandag 4 april de eerste Syrische vluchtelingen vanuit Griekenland te kunnen terugsturen naar Turkije.

Het lijkt erop dat Turkije de afgelopen zeven tot negen weken duizenden vluchtelingen naar Syrië heeft uitgezet. Als de EU inderdaad Syriërs gaat terugsturen naar Turkije, is er een reëel risico dat sommigen van hen hetzelfde lot zal treffen.

Fort Turkije

Uit het Amnesty-onderzoek blijkt ook dat de Turkse autoriteiten in de zuidelijke grensgebieden  minder Syriërs registreren. Geen registratie betekent geen toegang tot basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg.

De laatste maanden heeft Turkije bovendien haar grenzen afgesloten voor iedereen behalve degenen die medische noodhulp nodig hebben. Er is zelfs geschoten op mensen die de grens wilden oversteken. Na Fort Europa lijkt er nu ook een Fort Turkije te ontstaan.

Categorie:
Provincie: