zaterdag, 2. april 2016 - 8:41 Update: 02-04-2016 17:06

VVD-politici vragen zich af of Van der Steur eind volgende week nog minister is

Top VVD vreest dat minister Van der Steur moet vertrekken
Foto: Archief EHF
Den Haag

Binnen de top van de VVD vragen politici zich af of de liberale minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur eind volgende week nog wel minister is.

Verschillende VVD-prominenten spreken over de minister in termen van 'kopzorgen, 'geklungel' en 'gestuntel'.  De  minister moet zich komende donderdag in de tweede Kamer verdedigen tijdens een debat over de aanslagen in Brussel. Maar zijn optreden als minister heeft al tot veel kritiek geleid. Hij moest al drie keer 'sorry' zeggen tegen de Kamer. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het Kamerdebat afgelopen dinsdag over de zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui heeft zijn positie en geloofwaardig nog verder aangetast. Van der Steur bleef vaag in zijn antwoorden omdat hij niet goed op de hoogte was. Een VVD'er hierover in de media: 'Hij wist niet goed wat hij moest weten. Dat is funest voor een minister.' Na evaluatie concludeerde de VVD-top dat de minister zich slecht had voorbereid op het debat. Van der Steur kon bijvoorbeeld niet verklaren waarom de Amerikanen Nederland een week voor de aanslagen waarschuwden dat de broers El Bakraoui criminele en terroristische banden hadden. Verder had de minister het over de FBI, terwijl het ging om de NYPD, de New Yorkse politie.

Toch hopen de VVD'ers wel dat het goed komt met Van der Steur. Echter een van de VVD'ers gelooft daar niet zo in: 'Rutte gaat niet de verkiezingen in met een minister die in tijden van terroristische dreiging het minimale vertrouwen van de Kamer geniet.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):