maandag, 4. april 2016 - 10:26 Update: 05-04-2016 7:59

Bedenker en oprichter Stichting Sobibor Jules Schelvis overleden

Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, overleden
Amstelveen

Jules Schelvis, oprichter van de Stichting Sobibor, is zondagavond op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amstelveen. Dat maakte de Stichting bekend. Stichting Sobibor is een stichting die de herinnering aan het vernietigingskamp levend wil houden.

Schelvis was de enige van zijn transport van 3006 mensen dat op 6 juni 1943 Westerbork verliet met als eindbestemming Sobibor die de oorlog overleefde. Met grote gedrevenheid en ijzeren discipline zette hij zich de laatste decennia in voor het onder de aandacht brengen van het lot dat zoveel mensen in Sobibor trof.

Jules Schelvis was lang dé expert als het ging om vernietigingskamp Sobibor. In 2008 werd hem door de Universiteit van Amsterdam een eredoctoraat verleend. Zijn wetenschappelijke studie Vernietigingskamp Sobibor wordt door velen gezien als een belangrijk werk over Sobibor. Bij de opening van het herinneringsjaar 2013 van de Stichting Sobibor las Jules Schelvis voor uit zijn meest recente boek Er reed een trein naar Sobibor en vertelde hij voor de eerste maal over zijn gedwongen reis naar Sobibor.

Gedurende 2013, 2014 en 2015 las hij daarna nog op meerdere plaatsen verspreid over heel Nederland en daarnaast in Berlijn en Lublin voor uit zijn laatste boek, zittend tussen de leden van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Jules Schelvis was Officier in de Orde van Oranje Nassau.