maandag, 4. april 2016 - 14:07 Update: 04-04-2016 17:25

Landelijke registratie levenloos geboren kinderen onderzocht

Registratie levenloos geboren kinderen wordt onderzocht
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Ministers Plasterk (BZK) en Van der Steur (V&J) gaan onderzoeken hoe er verbetering kan worden gebracht in het registreren van levenloos geboren kinderen. Dat spraken zij maandag af met de indieners van een petitie voor registratie van levenloos geboren kinderen. Dit meldt het ministerie van BZK maandagmiddag.

Speciale akte

Een kind verliezen is intens verdrietig. Voor ouders van levenloos geboren kinderen kan registratie van hun kind van groot belang zijn. Het is al mogelijk bij een geboorte van een levenloos kind een speciale akte van de burgerlijke stand op te laten maken. Op die akte worden de geslachtsnaam en de voornaam of voornamen van het kind vermeld. 

BZK onderzoekt nu of de gegevens van deze akten kunnen worden opgenomen in een landelijke registratie. Die database zou ouders inzage kunnen geven via de digitale overheidsportal MijnOverheid. Niet alleen ouders maar ook organisaties als gemeenten kunnen dan zien dat ouders een levenloos geboren kind hebben.

Daarnaast start V&J een onderzoek naar de formulering van artikel 2 van het Burgerlijk Wetboek. In dat artikel staat dat levenloos geborenen  geacht worden niet te hebben  bestaan.

Gekeken wordt naar een formulering die meer recht doet aan de gevoelens van de ouders. De ministers hebben toegezegd nog voor de zomer de indieners van de petitie te berichten over hun bevindingen.

Categorie:
Provincie: