woensdag, 6. april 2016 - 14:24 Update: 06-04-2016 14:48

Elektromotor marineschip Karel Doorman defect

Elektromotor marineschip Karel Doorman defect
Foto: Min. Defensie
Den Helder

Het grootste schip van de marine kampt met een defect in één van de twee elektromotoren die voor de aandrijving moeten zorgen. Dit heeft minister Hennis woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

'Tijdens een reis in het kader van de gereedstelling van Zr.Ms. Karel Doorman, het Joint Support Ship (JSS) van de Koninklijke Marine, is op 10 maart jl. schade ontstaan aan één van de twee hoofdelektromotoren. Dit was aanleiding om terug te keren naar Den Helder', aldus de minister.

Na binnenkomst in de haven op 18 maart jl. heeft Defensie samen met de fabrikant van de hoofdelektromotor en een onafhankelijk classificatiebureau een eerste onderzoek gedaan naar de omvang en oorzaak van de ontstane schade. Eind vorige week zijn de resultaten daarvan bekend geworden. 

Acht maanden uit de vaart

Gebleken is dat de hoofdelektromotor inwendig ernstig beschadigd is en moet worden vervangen. De eerste indicaties wijzen op een ingrijpende operatie van circa acht maanden. Nadere informatie hierover volgt.

Inmiddels is een vervolgonderzoek gaande naar de oorzaak van de schade. Hierbij zijn betrokken de fabrikant van de motor, de leverancier van het schip, het classificatiebureau, het Commando Zeestrijdkrachten en de Defensie Materieel Organisatie. 

Inmiddels heeft Defensie bij de leverancier de garantie uit het contract ingeroepen om de schade te verhalen. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om met de resterende hoofdelektromotor een deel van het bestaande vaarprogramma uit te voeren. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: