donderdag, 7. april 2016 - 8:11 Update: 07-04-2016 8:26

''Het NEE-kamp heeft gewonnen in associatieverdrag met Oekraïne''

associatieverdrag met Oekraïne
Foto: fbf archief
Den Haag

De referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne is pijnlijk voor het kabinet. Het is niet alleen voor Nederland als land een klap, maar ook voor samenwerking met de Europese Unie.

Met deze uitslag is er veel werk aan de winkel voor premier Rutte en zijn kabinet. In een reactie zegt Rutte: 'Als de uitkomst blijft zoals die nu is, dan kunnen we niet zonder meer doorgaan met ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne. Dat is mijn politieke opvatting. Het nee-kamp heeft duidelijk gewonnen. Voor het definitieve opkomstpercentage moeten we nog meer zekerheid krijgen. We gaan nu een proces in dat stap voor stap gaat. Na de uitslag bespreekt het kabinet deze. Daarna volgt het overleg met de Tweede Kamer en onze Europese partners. Daar nemen we de tijd voor. Dat zal eerder weken dan dagen gaan duren.' Aldus minister-president Rutte 

Zware klap voor Europa

Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de Europese Unie. De Duitse krant Der Spiegelnoemt het een overwinning voor Poetin. De verwachting is dat Poetin voorlopig niet officieel zal reageren op de uitslag in Nederland. Ook Engelse media zien de uitslag in Nederland als een mogelijke voorbode voor een Brexit van de EU. In juni gaan de Engelse naar de stembus om te stemmen over wel- of niet Brussel te verlaten. 

Categorie:
Provincie: