dinsdag, 12. april 2016 - 13:27 Update: 12-04-2016 18:58

Samsom en Spekman niet vervolgd voor uitlatingen over Marokkanen

Samsom en Spekman niet vervolgd voor uitlatingen over Marokkanen
Foto: PvdA
Amsterdam

PvdA-coryfeeën Samson en Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken die als discriminerend werden ervaren. Het gerechtshof in Amsterdam verklaarde de klagers niet-ontvankelijk.

Tegen Samsom was aangifte gedaan na zijn uitspraak in een interview met het NRC op 15 september 2011. In het artikel zei Samson: ‘Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen. Dat is een Ground Zero van het integratiedebat geworden. Maar met de islam heeft het geen bal te maken’.

Spekman liet zich in een artikel in Vrij Nederland, die op 18 oktober 2008 werd gepubliceerd, uit met ‘En van celstraf krijgen ze alleen maar meer status in hun groep. Je moet ze zien te raken dat ze hun status juist verliezen. De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.’

Het gerechtshof Amsterdam heeft degenen die erover hadden geklaagd dat Samsom en Spekman niet worden vervolgd niet-ontvankelijk verklaard in hunbeklag. In de beklagprocedure, gebaseerd op art. 12 Strafvordering, zijn slechts persoonlijk en rechtstreeks belanghebbenden ontvankelijk. De klagers hebben slechts een algemeen belang geformuleerd dat met de vervolging gediend zou zijn. Deze beslissing heeft als gevolg dat het hof niet toekomt aan de inhoudelijke bespreking van de klacht dat Samsom en Spekman niet worden vervolgd.