woensdag, 13. april 2016 - 8:39 Update: 13-04-2016 10:52

'Schadevergoeding voor Libanonveteranen met PTSS'

'Defensie gaat Libanonveteranen met PTSS schadevergoeding betalen'
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Het ministerie van Defensie gaat miljoenen euro's schadevergoeding betalen aan veteranen met een posttraumatische stresstoornis (PTSS).

Het gaat om veteranen die begin jaren tachtig zijn uitgezonden naar Libanon. De veteranen claimen dat Defensie bij de LIbanonmissie zijn zorgplicht heeft geschonden. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

De advocaten van de Libanonveteranen kunnen nu bij de landsadvocaat een overzicht inleveren van de schade die hun cliënt heeft geleden. Het gaat om meer dan 400 claims. Letselschadespecialist Jan Willem Lenselink, die 100 Libanonveteranen bijstaat, zegt dat Defensie nu 'voor het eerst bereid is op grote schaal schade te vergoeden', zo schrijft de krant.

Volgens de advocaten heeft het verzoek van de landsadvocaat ook gevolgen voor veteranen in andere missies. De landsadvocaat heeft ook gevraagd de schade van de Joegoslavië-vetereranen met PTSS te inventariseren. Defensie wil nu de zaken gaan regelen met veteranen die voor 2007 op missie gingen. Voor veteranen die na dat jaar het leger verlieten en last kregen van PTSS geldt een ruimhartige schadevergoedingsregeling, Defensie wilde hiermee voorkomen dat ze in een hele lange juridische procedure terecht zouden komen.