donderdag, 14. april 2016 - 15:56 Update: 14-04-2016 19:40

Hebben terroristen het voorzien op kerncentrales?

Hebben terroristen het voorzien op kerncentrales?
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De kranten van het Duitse Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) hebben gemeld dat terreurverdachte Salah Abdeslam in het bezit was van informatie over het Duitse onderzoekscentrum Jülich, waar onderzoek naar kernenergie wordt gedaan.

Maar er wordt bij het onderzoekscentrum ook kernafval opgeslagen. Teven zijn er in de woning van Abdeslam foto's aangetroffen van de directeur van het onderzoekscentrum Wollfgang Marquardt. De kranten berichten dit op gezag van leden van het parlementaire controleorgaan.

Het onderzoekscentrum in Jülich staat op zo'n 20 kilometer ten oosten van Heerlen (Lb.) en geldt als een van de belangrijkste onderzoekscentra in Europa. Er staan onder meer drie kernreactoren die allen gebruikt worden voor het uitvoeren van experimenten. De Duitse veiligheidsdiensten hebben de zaak zeer hoog opgenomen. Dit meldt onder meer Elsevier donderdag.

In België wordt al langer gevreesd voor een aanslag op een kerncentrale. Na de aanslagen in Parijs zijn bij een huiszoeking beelden gevonden waarop te zien was hoe Ibrahim en Khalid en El Bakroaui een van de topmannen uit de Belgische nucleaire sector aan het bespioneren waren. De beide broers bliezen zich op 22 maart op in de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek.

De kerncentrale in Tiange (België) werd na de aanslagen in Brussel direct gezien als mogelijk terreurdoelwit. Er zijn in Tiange extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

De New York Times schreef op 25 maart van dit jaar dat in 2012 twee medewerkers van de kerncentrale in het Belgische Doel ontslag hebben genomen en zich zouden hebben aangesloten bij IS in Syrië. Een van hen is tijdens gevechten gedood, maar de andere jihadist werd onlangs vrijgelaten uit de gevangenis.

Categorie:
Provincie: