donderdag, 14. april 2016 - 19:31 Update: 15-04-2016 8:52

Zeldzame garderobe uit zeventiende-eeuws scheepwrak in Waddenzee

17e eeuwse koninklijke garderobe opgedoken van bodem Waddenzee
Foto: Screenshot Youtube/Museum Kaap Skil Oudeschild
Texel/Amsterdam

Bij een zeventiende-eeuws scheepswrak in de Waddenzee bij Texel hebben archeologen een grote archeologische vondst gedaan, bestaande uit onder meer een zeer exclusieve japon die wonderbaarlijk goed bewaard is gebleven.

'Deze japon is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die donderdag in museum Kaap Skil op Texel is geopend', zo meldt Universiteit van Amsterdam (UvA) donderdag.

‘Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context’, aldus Maarten van Bommel, hoogleraar Natuurwetenschappelijke aspecten van conservering en restauratie van roerend cultureel erfgoed aan de UvA. 

Japon mogelijk koninklijk

De japon, die door zijn rijke bewerking als ‘hoog adellijk, mogelijk zelfs koninklijk’ wordt bestempeld, maakt deel uit van een uitgebreide garderobe. Er zijn verder onder meer een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden. 

Naast textiel zijn er gebruiksvoorwerpen gevonden zoals aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije. Ook zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

Internationaal belang

Deskundigen van het Rijksmuseum, de UvA en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beschouwen het gevonden textiel als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. De combinatie met de andere objecten maakt deze vondst één van de belangrijkste en meest aansprekende archeologische vondsten in Nederland ooit. 

Omdat in een schip alles bij elkaar bewaard blijft, als een tijdscapsule, kan deze vondst enorm veel inzicht geven over het leven en werken aan boord, welke handelsrelaties er in die tijd waren en wat de politieke situatie was.

Scheepswrakken van de Reede van Texel

Voor de kust van Texel, bij Oudeschild, liggen honderden scheepswrakken, onder andere uit de Gouden Eeuw. Wachtend op lading of goede wind vergingen zij in storm en noodweer. Onder het zand bleven de wrakken en hun inhoud goed bewaard. Door veranderende zeestromen spoelen de wrakken soms vrij en dreigt aantasting en wegspoelen van lading.

Diverse verantwoordelijke organisaties onderzoeken momenteel hoe met dergelijke processen moet worden omgegaan.  Daarbij wordt samengewerkt met Duikclub Texel, die deze vondst naar boven bracht.

Categorie:
Provincie: