maandag, 18. april 2016 - 14:59 Update: 21-04-2016 16:47

Rechtbank wijst injectienaaldenfabrikant Terumo schadevergoeding toe

Rechter vindt beschuldigingen EénVandaag over onveilige injectienaalden ongefundeerd
Foto: Archief EHF
Amsterdam

AVROTROS moet aan de Japanse producent van medische apparatuur Terumo schadevergoeding betalen vanwege ongefundeerde beschuldigingen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald.

In uitzendingen van EenVandaag van 23 maart en 15 april 2015 had AVROTROS het bedrijf ervan beschuldigd dat het ondeugdelijke injectienaalden, stents en hartkatheters op de markt bracht en daarmee risico’s voor de volksgezondheid in het leven riep.

Aantijgingen niet waargemaakt

De omroep heeft deze aantijgingen niet kunnen waarmaken, zoals het Rijksinstituut voor Milieu (RIVM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na de uitzendingen hebben vastgesteld. 

Geen verificatie

De beschuldigingen waren afkomstig van twee voormalige werknemers van Terumo. Volgens de rechtbank heeft EenVandaag de mededelingen van deze klokkenluiders ten onrechte niet door deskundigen laten verifiëren.

Onrechtmatig

De omroep moet op haar website meedelen dat zij onrechtmatig heeft gehandeld. Verder moet dit op alle verwijzingen naar de twee uitzendingen worden vermeld. Ook twee makers van het programma hebben volgens de rechtbank onrechtmatig gehandeld.